logo tobb logo tobbetu

AB ile MENA Arasında İş Köprüleri Kuracak Fizibilite Çalışması Yayımlandı Rapor, “Küresel İş Köprüleri Girişimi” isimli proje kapsamında TEPAV tarafından hazırlandı.
Haber resmi
20/12/2012 - Okunma sayısı: 2549

ANKARA – TEPAV’ın AB, Türkiye ve MENA bölgesinden Mısır, Tunus ile Filistin arasında iş ortaklıklarını desteklemek amacıyla hazırladığı “Küresel İş Köprüleri Girişimi Fizibilite Çalışması” yayımlandı.

Çalışma, AB Komisyonu, Ekonomi Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde yürütülen “Küresel İş Köprüleri Girişimi” isimli projesi kapsamında gerçekleştirildi. Girişim kapsamında öncelikle Türkiye ve AB’den firmalar, ardından da bu firmalarla söz konusu üç pilot ülkeden firmalar eşleştirilecek. Türk ve Avrupalı firmalar, bu ülkelerde ortak ticaret, teknoloji ve yatırım yapacak. Girişimin zamanla başka ülkelerde tekrarlanması planlanıyor.

TEPAV, proje kapsamında fizibilite çalışması ortaya koyarken, pilot ülkelerde üçlü iş ortaklıklarına olanak tanıyan sektörler ile değer zincirlerini belirledi. Çalışmada kısa vadede AB ve Türkiye’nin bu üç ülkede yatırım ve ticaret işbirliği için karşılıklı ilgi alanı olabilecek sektörlerin yanı sıra uzun vadede umut vadeden sektörler de ortaya kondu. Ayrıca mevcut düzenleyici ve ekonomik piyasa engelleri, fiziki altyapı problemleri, kamunun seçilmiş ülkelerde doğrudan dış yatırım veya ticareti özendirici destek mekanizmaları, seçilmiş ülkelerde yatırımı ve ticareti kolaylaştırmak amacıyla var olan mevcut AB Programları hakkında bilgi sağlandı. Çalışma Mayıs – Ekim 2012 dönemini kapsadı.

TEPAV, söz konusu fizibilite raporunun taslak bulgularını Ekim ayında TOBB Plaza (İstanbul)’da düzenlenen “AB -Türkiye Küresel İş Köprüleri Girişimi: İstanbul Köprü Oluşturma Konferansı”yla paylaşmıştı.

 

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler