logo tobb logo tobbetu

TOBB-BİS Projesi'ne Uluslararası Destek Tony Blair, Salam Fayyad ve Ehud Barak, Filistin halkının ekonomik sorunlarını hafifletmek için Amerika'daki Annapolis Toplantısı ve Paris'teki Donörler Toplantısı öncesi destekledikleri somut projeleri açıkladı. TOBB-BİS Projesi, bu projeler arasında ilk sırada yer aldı.
20/11/2007 - Okunma sayısı: 11698 KUDÜS - İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair'in başkanlık ettiği Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve Rusya'dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü (Quartet), 19.11.2007 tarihinde düzenlediği toplantıda, Ankara Forumu ve TOBB-BİS (Barış İçin Sanayi) Projesi'ni desteklediğini açıkladı. Annapolis Toplantısını destekleme amaçlı girişim, TOBB-BİS Projesi'ni hızlandırmak üzere üçlü bir mekanizma oluşturdu.

Quartet Ofisi tarafından Kudüs'te düzenlenen toplantıya Quartet'in başındaki Tony Blair, Filistin Başbakanı Salam Fayyad, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Dünya Bankası Batı Şeria ve Gazze Bölgesi Direktörü David Craig, Ankara Forumu Koordinatörü ve TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan ile Japonya'nın bölgedeki Büyükelçisi katıldı.
Bu sınırlı sayıda katılımla gerçekleştirilen toplantıda, konukları, geçen hafta Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 7. Ankara Forumu toplantısına gözlemci olarak katılan Quartet'in Kudüs Ofisi Direktörü Büyükelçi Donald Bandler karşıladı. Konukların Blair, Fayyad ve Barak ile tanışmalarının ardından bir basın toplantısı düzenlendi. Kudüs'teki Mount Zion Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Quartet, İsrail ve Filistin tarafından ortaklaşa desteklenen ve başarılı olma şansı en yüksek görünen projeler açıklandı. TOBB-BİS Projesi, bu projeler arasında ilk sırada yer aldı.

Toplantıda, seçilen projelerin başarılı olabilmeleri için gereken üçlü bir işbirliği mekanizması oluşturuldu ve siyasi destek bir kez daha dile getirildi. Açıklanan üçlü mekanizmaya göre, adı geçen girişimlerin karşılaşabilecekleri sorunlarda İsrail tarafında Savunma Bakanlığı, Filistin tarafında Başbakanlık ve Quartet'in ofisi doğrudan devreye girecek ve sorunların çözümü için en üst düzeyde çaba sarfedecekler.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen Barış İçin Sanayi Projesi, Batı Şeria'nın Tarkumya Bölgesi'ndeki Proje dışında, Japonlar'ın Ürdün sınırı yakınlarında açmayı düşündükleri ziraat parkı, Gazze'de arıtma tesisi kurulması, Beyt'ül Lahim Bölgesinde turizmin desteklenmesi, Filistin genelinde belediyelerin desteklenmesi, eğitim görevlilerinin kapasitelerinin arttırılması ile ilgili somut projelere destek açıklandı.

Japonlar da Türkiye'nin Ankara Forumu aktiviteleri ve Erez/Tarkumya projeleri ile geçmişte çok ilgilenmiş, Japonya Başbakanı Koizumi Ocak 2006'da Ankara'ya yaptığı ziyarette, TOBB binasına özellikle uğrayarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan Erez Projesi ile ilgili bilgi almıştı.

Yazdır

« Tüm Haberler