logo tobb logo tobbetu

Türkiye-ABD Tarım Ticaretine, 200. Yılında TEPAV’dan Kapsamlı Bakış… Açılışında ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de konuştuğu toplantı, Türk ve ABD’li bürokratları sektör temsilcileriyle biraraya getirdi.
Haber resmi
27/02/2013 - Okunma sayısı: 2937

ANKARA – TEPAV, 27 Şubat 2013 Çarşamba günü “Türkiye-ABD Tarım Ticaretinin 200 Yılı: Geçmişe ve Geleceğe Bakış” başlıklı bir toplantı düzenledi. Türkiye-ABD ilişkilerinin ekonomik boyutunun da artmasının önemi üzerinde durulan toplantıda, spesifik konularda sektör temsilcilerinin çözüm bekleyen sorunları da gündeme geldi.

Toplantının açılışında konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak,  genellikle güvenlik işbirliğinin akla geldiği Türk-Amerikan ilişkilerinde gündemin giderek zenginleşmeye başladığını, iki ülke arasında ticareti 200 yıl geriye dayanan tarım konusunun artık TEPAV’ın gündemine de girdiğini belirtti. Sak, TEPAV | Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün piyasanın önceliklerini doğru saptamak, malumat ile herkesin üzerinde anlaştığı bir veri seti derlemek ve politika diyaloğu sürecinin etkinliğini artırmak için tüm paydaşları içerecek bir istişare mekanizması inşasına başladığını kaydetti.

Sak: “Kırsalın da tüketicinin de korunduğu yok”

Türkiye’nin tarım politikalarına ilişkin değerlendirmeleri kapsamında ise, Sak, 1980 yılında başlayan iktisadi dönüşüm sürecinin en temel istisnasının tarım olduğunu, bu alanda bugün halen çok korumacı olunurken ne kırsal yoksulluğun azaltılabildiğini ne de tüketici açısından tablonun parlak olduğunu vurguladı. Dünya Bankası’nın 2009 verilerine göre kırsal nüfusun yüzde 38’inin hala yoksulluk sınırı altında yaşadığını belirten Sak, “Türkiye’de et ve sütün yüzde 40 pahalıya yendiğini, üretim sürecindeki verimliliğin ancak ABD’nin yarısı kadar olan tahılın da ucuza alınmadığını” sözlerine ekledi.

Ricciardone: “Artan ihracatımız Türkiye’nin başarısı”

ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin de Türkiye ile ABD arasında diplomarik ilişkilerden daha eskiye dayandığını belirttiği ticari ilişkilerin 1811 yılında David Offley adlı Amerikalı bir tüccarın İzmir'de kurduğu şirket sayesinde başladığını, mal getiren Amerikan gemilerinin yüklerini boşaltıp başka mallar aldıklarını söyledi.

Ricciardone, o günlerden bugüne çok yol alındığını ve ABD'nin Türkiye'ye yaptığı tarım ihracatındaki artışın Türk ekonomisindeki hızlı büyümenin doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçisi, ABD Başkanı Barack Obama'nın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi vurgusunu da hatırlattı ve iki ülkenin daha iyi bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışmasının önemli olduğunu söyledi.

Damlacı, bürokratik sorunlardan bahsetti

Ortak tarım ticaretine ilişkin detayları paylaşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı ise Türkiye’nin ABD’den yaptığı tarım ithalatının 560 milyon dolardan 1 milyar 145 milyon dolara yükseldiğini; ihracatın ise 540 milyon dolar olduğunu kaydetti. Damlacı, son yıllarda Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının arttığı pazarda yaş meyve-sebze konusundaki potansiyelden bahsederken, çeşitli başvuruların uzun zamandır ABD makamlarınca sonuçlanmayı beklediğini de ekledi.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu da açılışta Türk tarımındaki gelişmeleri aktardı.

Akademi, özel sektör ve bürokrasi de konuştu

Toplantıya Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Murat Baskıcı’nın iki ülke tarım ticaretinin tarihine ilişkin sunumuyla sürerken ardından Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ülker, ABD’li çikolata markası Godiva’yı satın alma süreçlerini ve bu pazara bakışlarını katılımcılarla paylaştı. Ülker, mısır ve soya gibi bazı Amerikan menşeli ürünlerin Türkiye'de yayınlaştırılması ve bunların işlenerek yakın coğrafyalara da ihraç edilmesi gerektiğine inandığını da söyledi.

Sonraki oturumda ABD pazarında faaliyet gösteren firmaların temsilcilerinin deneyimlerinin katılımcılarla paylaşılmasına devam edildi. Bu bölümde de olan ATALAN Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Yaşar Holding Dış Ticaret Direktörü Cüneyt Başbakkal, Türkhan Gıda CEO’su İbrahim Türkhan birer sunum yaptı. Güreli’nin sunumu ABD pazarında Türk firmalarına bakışın 11 Eylül’ün ardından gösterdiği değişim ve başta vize olmak üzere işadamlarının sorunlarını ortaya koydu.

Toplantı ABD Tarım Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Suzanne Heinen, TEPAV | Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Sibel Güven ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Güher Çeltek’in ülke yaklaşımlarını aktardıkları sunumlarla sona erdi. Bu bölümde de tarımda Türkiye-ABD işbirliğinin artırılması için sağlıklı veriye ve teknoloji ile inovasyon alanında ortaklığa ihtiyaç olduğuna değinildi.

Yazdır

« Tüm Haberler