logo tobb logo tobbetu

Perakendecinin Keyfi Geçen Yıldan Daha İyi, Geçen Aydan Daha Kötü Son 2 ayda yükselen TEPE, mayıs ayında düşerek sıfırın altında 2,2 değerini aldı.
Haber resmi
04/06/2013 - Okunma sayısı: 2052

 

TEPE, Mayıs 2013’te geçen aya göre düştü, geçen yıla göre yükseldi. Perakendecilerin gelecek 3 aydaki satış ve istihdam beklentileri geçen aya göre düştü, geçen yıla göre yükseldi. İşlerdeki toparlanma algısı geçen aya ve geçen yıla göre arttı. AB’de ve Euro Bölgesi’nde perakende güveni hem geçen aya göre hem de geçen yıla göre arttı.

Son 2 ayda yükselen TEPE, mayıs ayında düşerek sıfırın altında 2,2 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 4,9 puan düştü, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,5 puan yükseldi. Son 2 yılda nisan ayından mayıs ayına geçerken yükselen TEPE, 2013 yılında ise düştü.

İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Mayıs 2013’te yüzde 19,3 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 45,3 oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Mayıs 2013’te sıfırın altında 22,2 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Nisan 2013’e göre 0,6 puanlık, Mayıs 2012’ye göre ise 4,3 puanlık artış oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Mayıs 2013’te sıfırın altında 12 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 1,7 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,5 puanlık artış oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre Euro Bölgesi’ne oranla daha iyi performans sergiledi. Türkiye ise hem AB-27’ye hem de Euro Bölgesi’ne göre daha kötü bir performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, Litvanya, Portekiz ve İngiltere takip etti. En fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise Finlandiya, Estonya ve Kıbrıs Rum Kesimi oldu. Geçen aya göre perakende güveni en fazla artan ülkelerin başında Yunanistan ve Romanya yer aldı.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü; motorlu taşıtlar ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörleri izledi. Bu üç sektör dışındaki sektörlerde düşüş görüldü. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde geçen yıla göre düşüş ortalamadan fazla oldu. Mayıs 2013’te en fazla düşüş ise elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Nisan 2013’e göre “geçen 3 aya göre işlerin durumunda”, “önümüzdeki 3 aydaki satış ve istihdam beklentilerinde” düşüş yaşandı. “Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş”, “mevcut stok düzeyi” ve “gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde” artış görüldü. Mayıs 2012’ye göre ise “önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış oldu. En fazla artış ise “önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentilerinde”, “mevcut stok düzeyinde”  ve de “geçen yıla aya göre işlerin durumunda” oldu.

Konya perakendesi 2013’te ilk kez düştü

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Mayıs ayında KOPE 1,3 değerini alırken TEPE sıfırın altında 1,3 değerini aldı. Son 4 aydır yükselen Konya perakendesi, mayıs ayında düştü. Konya perakendesi, mayıs ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi bir değer aldı. KOPE geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 puan düşerken, TEPE ise 0,5 puan arttı.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentileri geçen aya ve geçen yıla göre düştü. Konya’daki perakendecilerin yüzde 48,7’si işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

Yazdır

« Tüm Haberler