logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Gündem: “Türkiye, İngiltere, AB Ortak Dış Güvenlik Politikası" Polonyalı Uzman Adam Balcer: “AB, İngiltere’yi bünyesinde tutarak ve Türkiye’yi üye yaparak çok yönlü bir boyuta ulaşabilir”.
Haber resmi
11/06/2013 - Okunma sayısı: 2226

ANKARA – TEPAV’da 11 Haziran 2013 Salı günü “Türkiye, İngiltere ve AB’nin Ortak Dış Güvenlik Politikası" konulu bir toplantı yapıldı. Toplantının konuşmacısı, Polonya’dan demosEUROPA Avrupa Stratejisi Merkezi Program Direktörü Adam Balcer oldu.

Balcer, toplantıda, Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından basılan “Lords of the Ring: Turkey, the UK and post-crisis CFSP” başlıklı çalışmasını sundu.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Balcer, AB’nin ancak Ortak Dış Güvenlik Politikası’nı güçlendirerek, Çin ve ABD gibi global bir güç olabileceğini; İngiltere’yi bünyesinde tutarak ve Türkiye’yi Birliğe dahil ederek de çok yönlü bir boyuta ulaşabileceğini söyledi. Balcer, “Bu iki ülke, Euro bölgesi ve Schengen’in dışında kalarak ama AB’nin Ortak Dış Güvelik Politikası’nı gelişimine katkıda bulunarak, Birliği güçlendirecektir. Burada Fransa’nın pozisyonu önemli” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AB’ye girişinin yaklaşık bir 10 yıl daha alacağını ifade eden Balcer, Türkiye’nin büyük olasılıkla Euro bölgesinin dışında kalmayı tercih ederek İsveç’in seçtiği yolu seçeceği tahmininde bulundu.

Balcer, Türkiye’nin katılımını AB projesi için başarı şeklinde nitelerken,  “AB’nin küresel alandaki pozisyonunun büyük ölçüde ABD ile de işbirliğini güçlendirmesine bağlı olacak. Bu bağlamda, İngiltere ve Türkiye önemli çünkü iki ülkenin de ABD ile yakın ilişkileri var” dedi.

Haberle ilgili dosyalar

Adam Balcer in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler