logo tobb logo tobbetu

Perakendede Beklentiler Geçen Yılın Üzerinde TEPE, haziran ayında yükselmesine rağmen negatif bölgede kaldı: -0,6.
Haber resmi
01/07/2013 - Okunma sayısı: 2445

 

TEPE, Haziran 2013’te geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi ama negatif bölgede kaldı. TEPE’de işlerdeki toparlanma algısı ve beklentiler geçen aya göre düştü ancak geçen yıla göre yüksek değerler aldı. AB’de ve Euro Bölgesi’nde perakende güveni geçen aya göre yükselirken geçen yıla göre düşüş gösterdi.

Mayıs ayında düşen TEPE, haziran ayında yükselmesine rağmen negatif bölgede kaldı. TEPE, haziran ayında sıfırın altında 0,6 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 1,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 6,1 puan yükseldi.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Haziran 2013’te 19,3 puan oldu. Beklentilerde Haziran 2012’ye göre 11,3 puanlık, Mayıs 2013’e göre ise 1 puanlık artış oldu. Haziran 2013’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 41,2’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 31,5 düzeyinde kaldı.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Haziran 2013’te sıfırın altında 23,3 puan oldu. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Mayıs 2013’e göre 0,9 puanlık düşüş, Haziran 2012’ye göre ise 9,3 puanlık artış oldu. İşlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı Haziran 2013’te yüzde 21,4 iken, azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 42,1 oldu.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2013’te sıfırın altında 10,2 değerini aldı. AB-27’de geçen aya göre 1,8 puanlık artış, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,3 puanlık düşüş oldu. Türkiye ise hem AB-27’ye hem de Euro Bölgesi’ne göre daha iyi bir performans sergiledi.

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, Slovenya, Türkiye ve Bulgaristan takip etti. Geçen yıla göre en fazla düşüş ise Finlandiya’da yaşandı. Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Belçika ve İngiltere en fazla düşüş yaşanan diğer ülkeler oldu. Geçen aya göre en fazla artış ise Slovenya’da oldu. AB-27 Perakende Güven Endeksi, önceki dönemlerin aksine geçen aya ve geçen yıla göre Euro Bölgesi’ne oranla daha kötü performans sergiledi.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü; yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, motorlu taşıtlar ve “Diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörleri izledi. Bu dört sektördeki geçen yıla göre artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde geçen yıla göre artış ortalamadan düşük oldu. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü ise pekende güveninin düştüğü sektör oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Mayıs 2013’e göre “önümüzdeki 3 aydaki satış beklentileri” dışındaki tüm mevcut durum ve beklentilerde düşüş yaşandı. En fazla düşüş ise “Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış fiyatı beklentilerinde” ve “gelecek 12 aydaki mağaza sayısı beklentilerinde” görüldü. Haziran 2012’ye göre ise “önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış oldu. En fazla artış ise “önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş ve satış beklentilerinde” ve “geçen yıla aya göre ve geçen 3 aya göre işlerin durumunda” oldu.

Konya perakendesi geçen aya ve geçen yıla göre düştü

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Haziran ayında KOPE sıfırın altında 1 değerini alırken TEPE sıfırın altında 2,5 değerini aldı. Mayıs ayında düşen Konya perakendesi, haziran ayında da düşerek negatif bölgede değer aldı. Konya perakendesi, haziran ayında Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi bir değer aldı. KOPE geçen yılın aynı dönemine göre 2 puan düşerken, TEPE ise 6,1 puan yükseldi.

Konya perakendesinde önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentileri ve işlerin geçmiş döneme göre durumu geçen yıla göre arttı. Satış beklentileri dışındaki diğer beklentilerde ve işlerin geçmiş döneme göre durumunda geçen aya göre de artış yaşandı. Konya’daki perakendecilerin yüzde 47,8’i işlerin geçen yıla göre bugün daha kötü olduğunu düşünüyor.

 

TEPE'nin açıklandığı CNBC-E yayınına Videolar bölümünden ulaşılabilir.

 

Medyada

DUNYA

VATAN

Yazdır

« Tüm Haberler