logo tobb logo tobbetu

Avrupa-Akdeniz Forumu Barselona’da Yapıldı TEPAV Direktörü Güven Sak, forumda sosyal politika ve kapsayıcı büyüme politikaları alanında Türkiye tecrübesini aktaran bir konuşma yaptı.
Haber resmi
27/06/2013 - Okunma sayısı: 2374

 

BARSELONA - Avrupa Akdeniz Enstitüsü (European Institute of the Mediterranean - IEMed) tarafından gerçekleştirilen, TEPAV’ın da organizasyonuna destek verdiği Avrupa-Akdeniz Forumu, 27-28 Haziran 2013 tarihlerinde Barselona’da yapıldı. Forum’un bu seneki konusu “Arap Baharından Sonra Sosyal İçerme: Politikadan Sosyal Politikalara (Social inclusion in the aftermath of the Arab Spring: From politics to policies)” oldu. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası ile Stockholm Ekonomi Enstitüsü’nün katkı verdiği organizasyona, Kuzey, Güney ve Doğu Akdeniz ülkelerinden karar alıcılar ve akademisyenler katıldı. Akdeniz Birliği Genel Sekreteri Fathalah Sijimassi, Ürdün Planlama Bakanı İbrahim Saif, Fas Ekonomi Eski Bakanı Salahddine Mezouar ve Fas Dışişleri Eski Bakanı Latifa Elabida’ın yer aldığı Forum’a TEPAV Direktörü Güven Sak ve Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar da katıldı.

Sak, Forum’un birinci oturumunda sosyal politika ve kapsayıcı büyüme politikaları alanında Türkiye tecrübesini aktaran bir konuşma yaptı.  Güven Sak konuşmasında,  Güney Akdeniz ülkelerindeki sübvansiyonların “her ne kadar bir sosyal politika aracı olarak görülse de” uzun vadede ekonomik gelişimi kısıtlayıcı etkilerine dikkat çekti. Örneğin, Mısır’ın bütçesine önemli bir yük getiren enerji sübvansiyonların, düşük gelirli hanehalkının bütçelerine katkısının kısıtlı olduğunu, ama öte yandan Mısır’ın ihracatının yüzde 25’ini oluşturan çimento ve gübre ihracatı yoluyla, Avrupa’daki tüketicilerin işine yaradığını belirtti. Sak, bu örneklerin ardından Türkiye’nin 1980’den ve 2001’den sonra yapmış olduğu reformların hem iktisadi hem de sosyal sonuçlarından Arap ülkelerinin çıkarabileceği önemli dersler olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin, kurumsal yapı ve düzenleyici çerçeve açısından OECD ülkelerinin gerisinde ama neredeyse tüm Kuzey Afrika ülkelerinden daha iyi bir durumda olduğunu aktaran Sak, Akdeniz’in güneyinde ekonomik gelişmenin kurumların gelişmesine paralel seyredeceğini belirtti. Sak, konuşmasında, “Batılı ülkeler bizim gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalayınca bizim problemlerimizin çözüleceğini düşünüyorlar. STA’ları ilgili ülke lehine işletecek yatırım ekosistemi olmayınca, bunun için gereken reformlar yapılmayınca bizim buralarda iktisadi kalkınma olmuyor. STA’ların refaha dönüşebilmesi için politika reformları son derece önemlidir” dedi.


Güven Sak'ın konuşmasını Videolar bölümünden izleyebilirsiniz.

Forum’la ilgili diğer detaylara ve programa ise IEMed web sayfasından ulaşılabilir: http://www.iemed.org/actualitat-en/noticies/quines-reformes-en-politiques-socials-a-la-mediterrania

Yazdır

« Tüm Haberler