logo tobb logo tobbetu

TEPAV 10. Kalkınma Planını Değerlendiriyor (2) "Türkiye'yi Kadınlar Büyütebilir mi?" | Güneş A. Aşık'ın Değerlendirme Notu
Haber resmi
15/08/2013 - Okunma sayısı: 4656

"Önümüzdeki dönemlerde uluslararası ekonomi platformlarının gündeminde ön plana çıkacak olan konulardan bir tanesi kadın istihdamının artırılması. Global likiditenin daralması ve ucuz dış finansmana dayalı büyüme imkanının zorlaşması nedeniyle, özellikle gelişmekte olan ülkeler büyüyebilmek için yeni kaynaklar bulmak zorunda kalacak. Gelişmiş ülkelerin çoğunluğunda kadınların işgücüne katılım oranları %60-80 aralığında. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranlar %50’nin altında.  Üyesi olduğumuz OECD ortalaması %62’yken ülkemizde katılım oranı %31.5 civarında. Sıralamada sondan ikinci ülke %47.8 ile Meksika.

 

Kadın işgücü neden önemlidir? Erkek istihdam havuzunun doluya yakın olması ve gelişmekte olan ülkelerin inovasyon altyapı ve kabiliyetlerinin sınırlı olması nedeniyle arz yönlü büyümeyi sağlayacak en temel kaynaklarından biri kadın işgücüdür. Daha önce yaptığım bir çalışma hükümetin 2023 kişi başı gelir hedefi olan 25,000 ABD Doları seviyesinin kadın işgücüne katılımının %38 katılım hedefi ile tutturulmasının mümkün olmadığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde i) Türk Lirasının büyük ölçüde değer kazanmayacağı, ii) dış talepte büyük bir patlama yaşanmayacağı ve iii) 'mucit yoksunu' olmaya devam edeceği resmi kanallarla tescillenmiş ülkemizin sürpriz bir şekilde ardı ardına yeni ürünler ve pazarlar yaratamayacağı varsayımları altında 25,000 ABD Doları seviyesinin yakalanabilmesi için kadınların katılımının OECD seviyelerine yükseltilmesi şart görünüyor..."

Yazdır

« Tüm Haberler