logo tobb logo tobbetu

TEPAV'dan Yeni Bir Kitap "Türkiye'de Büyüme ve Demografi: İktisadi Tarih, Doğum Yanlısı Söyleme Karşı" adlı MC 2012 Özel Ödülü’nü kazanan çalışma, TEPAV yayınlarından çıktı.
Haber resmi
14/11/2013 - Okunma sayısı: 3123

 

ANKARA – Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. M. Aykut Attar’ın, Celasun Ailesi 2012 Özel Ödülü kazanan “Türkiye'de Büyüme ve Demografi: İktisadi Tarih, Doğum Yanlısı Söyleme Karşı” başlıklı çalışması TEPAV tarafından yayımlandı. Çalışma, doğum yanlısı söylemin herhangi bir iktisadi anlamlılığı bulunmadığını ve bu tartışmaların Türkiye’deki iktisadi gelişmişlik seviyesinden bağımsız olarak ele alınmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Attar, çalışmasında, Türkiye için bir iktisadi büyüme ve demografik değişim modeli geliştirirken ve bu modele dayanan ana sonuçları da şöyle sıraladı:

• “İçinde bulunduğumuz yüzyıl boyunca Türkiye’de ekonomik büyümenin asli kaynağı teknolojik ilerleme olacaktır.

• Azalmayan bir tasarruf oranı altında bile, Türkiye'deki nüfus yaşlanması, teknolojik ilerleme yeterince hızlı olmadığı için, bir büyüme yavaşlamasına yol açacaktır.

• Artan bir teknolojik ilerleme hızı altında bile, kişi başına düşen doğum oranında 2015 yılında gerçekleşecek ve oranı 1995'deki düzeyine çekecek bir kalıcı yukarı yönlü sapma, sapma olmadığı duruma göre, kayda değer biçimde daha düşük bir kişi başına çıktı düzeyine, oldukça yüksek bir bağımlı nüfus düzeyine ve kalıcı biçimde daha düşük bir çalışma yaşındaki nüfus payına neden olacaktır.”

“Öncelik teknolojik ilerleme olmalı”

Bu sonuçların Türkiye’de politika yapıcıların önceliğinin teknolojik ilerleme olması gerektiğini desteklediğinin belirtildiği çalışmada, “Doğum yanlısı söylemin, Türkiye’de yaşayan insanları yakın gelecekte daha fazla çocuk yapmaya ikna edebilecek kadar güçlü olduğunda dahi, herhangi bir ekonomik anlamlılığı yoktur” dendi.

Attar, çalışmasında, nüfus yaşlanmasının kaçınılmaz olduğunu ve Türkiye ekonomisini, “emekli olan bebek patlaması nesillerinin bir ertelenmiş krizine” karşı koruyacak hiçbir şey bulunmadığını belirterek şöyle devam etti:

“İkincisi de Türkiye’nin yine en iyimser teknolojik ilerleme senaryoları altında, kaydadeğer biçimde daha yüksek bir nüfus düzeyinin kalabalıklaşma etkileri, refah açısından, aşırı biçimde olumsuz olacaktır”.

Çalışmalar Prof. Celasun anısına ödüllendiriliyor

TEPAV Merih Celasun 2012 Ödülü ve Celasun Ailesi 2012 Özel Ödülü geçtiğimiz mayıs ayında değerli iktisatçı Profesör Celasun için düzenlenen saygı gününde sahiplerini buldu. “Türkiye’deki demografik eğilimler ve iktisadi yansımaları” konusunda yapılan yarışma sonucu bilim insanlarından oluşan jüri, Attar’ın çalışmasını Özel Ödül’e layık gördü. TEPAV Merih Celasun 2013 Ödülü ise ODTÜ Öğretim Üyeleri Dr. Murat G. Kırdar ve Dr. Meltem Dayıoğlu ile Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. İsmet Koç’un “Zorunlu Eğitimin Adölesan Kadınların Evlilik ve Doğurganlık Davranışları Üzerindeki Etkisi” başlıklı çalışmasına verildi.

Yazdır

« Tüm Haberler