logo tobb logo tobbetu

Denizli Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi… TEPAV’ın danışmanlığını yaptığı Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi devam ediyor
Haber resmi
21/01/2014 - Okunma sayısı: 2106

DENİZLİ - Danışmanlığını TEPAV’ın yürüttüğü Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’nin Denizli ihtiyaç analizi aşamasının kapanış toplantısı 16 Ocak 2013’te Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

TEPAV Proje Yöneticisi Ozan Acar toplantıda yaptığı konuşmada,  Denizli’den 12 makine üreticisinin daha rekabetçi olmak için ihtiyaçlarının belirlendiği açıklayarak, hazırlanan çalışmanın sonuçlarını aktardı. Denizli’nin sosyoekonomik değerlendirmesini yaparak sözlerine başlayan Acar, TR-32 Bölgesi’nin, Türkiye’deki toplam katma değer içindeki ve sanayi sektörünün bölgedeki toplam üretim içindeki payında yaşanan azalmaya dikkat çekti. Acar, söz konusu azalışın bölgedeki sanayi işletmelerinin rekabet gücündeki kısıtların da göstergesi olduğunu belirterek, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Hakkında Tebliğ (UR-GE)’deki desteklerin projede yer alan firmaların rekabet gücü kısıtlarının ortadan kaldırılmasına katkı sunmak için tasarlandığını belirtti. Firmaların Ar-Ge ve inovasyon, tedarik, üretim ve satış/pazarlama ve servis faaliyetlerindeki eksikliklere dikkat çeken Acar, Denizli Sanayi Odası öncülüğünde, UR-GE kapsamında düzenlenecek eğitim, danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile söz konusu eksikliklerin giderilmesine önemli katkılar sunulabileceğini belirtti.

Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Zeren Gerelioğlu de konuşmasında Denizli Sanayi Odası’nın destek verdiği bu proje ile firmaların dış pazarlara açılmalarına katkı vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak ise UR-GE Tebliği’nin temel amacının, işbirliği kuruluşlarının öncülüğünde sektörel birlikteliklerin kurulmasını desteklemek ve bu sayede firmaların küresel rekabet güçlerinin arttırılmasını katkı sunmak olduğunu belirtti. Sazak, UR-GE kapsamında desteklenen projelerin tümünün, odalar, ihracatçı birlikleri ve sektörel dernekler gibi işbirliği kuruluşları öncülüğünde gerçekleştirildiğinin ve bölgesel ve sektörel bir boyutu olduğunun altını çizdi.

Toplantının öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde ihtiyaç analizinde altı çizilen eksikliklerin giderilmesi için önümüzdeki 3 yıl boyunca gerçekleştirilecek faaliyetler planlandı. Firmalarda verimlilik ölçümü, üretim planlama ve bütçeleme, yalın üretim ve maliyet muhasebesi sistemine geçiş konularında danışmanlık hizmetleri alınmasına karar verildi. Almanya ve İtalya gibi makine sektöründe öncü olan ülkelerdeki başarılı makine tasarımcılarından eğitim alınması da öngörülen faaliyetler arasında yer aldı. Hedef ülkelerin belirlenmesi ve bu ülkelerdeki müşterilerle ne şekilde ilişki geliştirileceğinin belirlenmesine yönelik bir danışmanlık hizmeti alınması kararlaştırıldı. Belirlenen hedef ülkelere ise firma temsilcilerinin katılımıyla bir pazarlama seyahatinin gerçekleştirilmesi önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler arasında yer aldı.

Proje

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk makine sektörünün küresel pazarlarda daha rekabetçi bir konuma kavuşması için Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’ni gerçekleştiriyor. Yaklaşık 200 makine üreticisinin daha rekabetçi olmak için nelere ihtiyaçları olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen proje,  Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Hakkında Tebliğ’i (UR-GE) kapsamında destekleniyor. Projenin gerçekleştirildiği, Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gebze, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’daki sanayi veya sanayi ve ticaret odaları projede yararlanıcı kuruluşlar olarak yer alıyor. Projenin danışmanlığını TEPAV yürütüyor.

Etiketler: Rekabet, Odalar, UR-GE,

Yazdır

« Tüm Haberler