logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Popülist Yaklaşımlar Büyümenin Volatilitesini Olumsuz Etkiler” Güven Sak, 38. İktisatçılar Haftası’nda konuştu.
Haber resmi
08/04/2014 - Okunma sayısı: 2395

İSTANBUL – TEPAV Direktörü Güven Sak, 1980’lerde küresel ekonominin parçası haline gelen Türkiye’nin, bu süreçte zenginleşmeye başladığını ancak iktisat hedeflerinin yerel ve siyasi nitelikte kalmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Küresel şoklara açık bir ekonomide popülist yaklaşımlar büyümenin volatilitesini olumsuz etkiler” dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti’nin 1974’ten beri düzenlediği İktisatçılar Haftası, bu yıl 8-9-10 Nisan tarihleri arasında İ.Ü. Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. TEPAV Direktörü Güven Sak, 8 Nisan 2014 tarihinde ilk oturumda panelist olarak yer aldı.

Güven Sak, konuşmasında küresel ekonomide artan belirsizliklerin Türkiye’deki büyümeyi ve sektörel dinamikleri nasıl değiştirdiğini anlattı. Aynı miktarda büyüme oranının yakalanması için geçmiş dönemlere kıyasla daha yüksek cari açık verilmesi gerektiğini ifade eden Güven Sak, Türkiye’nin yüksek cari açığın finansmanı için gereken dış sermayeyi bulmakta zorlandığını söyledi. Sak, 2000’li yılların başında çok yüksek seviyelerde seyreden kamu borcunun düşürülmesi için faiz dışı fazlayı düşürmeye yönelik alınan tedbirlerin iç tasarruf oranını artırıcı etki göstermediğini belirtirken, maliye politikasının yeni dönemde faiz dışı fazlayı azaltmak dışında yeni hedefler belirlemesi gerektiğini ifade etti.

1990’ların ikinci yarısı ile küresel kriz arasında kalan dönemde başlatılan dönüşümün sürmesi için ekonomi dışındaki alanlara önem verilmesi gerektiğini belirten Sak, öncelikli alanların eğitim, adalet, vergi düzenlemeleri ve kentleşme olduğunu ifade etti. Sak, geçmiş dönemlerde köyden kente göç ile tetiklenen verimlilik artışlarının son bulduğunu ve sektör içi verimlilik artışlarına odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, önümüzdeki dönemde ekonomik büyümedeki olası yavaşlamaya dikkat çekti. Bu dönemde yeni bir büyüme modeli kurarak bir yol haritası geliştirmenin gerekliliğini vurgulayan Sak, Anadolu’nun mevcut haliyle sanayiden uzaklaştığını ve bu konunun da acil bir eylem planı gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Yazdır

« Tüm Haberler