logo tobb logo tobbetu

İkinci İstanbul Forumu Toplantısı İstanbul'da Yapıldı Toplantıda mikro-finans odaklı iş geliştirme, agro-business odaklı organize sanayi bölgeleri ve özellikle odaları içeren kapasite arttırımı projeleri üzerinde yoğunlaşılmasına karar verildi.
Haber resmi
29/01/2008 - Okunma sayısı: 2515
İSTANBUL - Türk, Afganistan ve Pakistan oda kuruluşlarını biraraya getiren İstanbul Forumu ikinci toplantısını dün İstanbul'da gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu temsilcileri katıldı.

İstanbul Forumu'nun ilk toplantısı, 26 Ekim 2007 tarihinde İstanbul'da düzenlenmişti. İkinci toplantının Ocak ayında Pakistan'ın başkenti İslamabad'da olması planlanıyordu. Fakat Pakistan eski Başbakanlarından Benazir Butto'nun suikastı sonrası yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle ve üç tarafında da üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) toplantısının İstanbul'da düzenlenmesi de fırsat bilinerek, ikinci toplantının yine İstanbul'da yapılmasına karar verildi.

İlk toplantıda Forum'un kurulma amacı, idari ve teknik komitesinin kimlerden oluşacağı gibi konular tartışılmıştı. İkinci toplantıda ise gelecek dönemdeki somut projeler tartışıldı. Müzakere edilen projeler onbir başlık altında ele alındı. Bu başlıklar şu konulardan oluşuyor: Ticaretin kolaylaştırılması, sınır yönetimi/modernizasyonu, nakliye/lojistik, mikro-finans odaklı iş geliştirme merkezleri, organize sanayi bölgeleri, eğitim, sağlık, teknik yöntemlerin tarım alanlarına uygulanması (agro-business), KOBİ geliştirme, inşaat ve kapasite geliştirme.

İlk etapta bu onbir başlık içerisinden üç konu üzerine yoğunlaşmaya karar verildi: Mikro-finans odaklı iş geliştirme, agro-business odaklı organize sanayi bölgeleri ve özellikle odaları içeren kapasite arttırımı projeleri. Bu üç konuya ilişkin pre-fizibilite çalışmalarının, tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde, Nisan 2008 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Bir sonraki İstanbul Forumu toplantısının Nisan ayının ilk yarısında Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılmasına karar verildi.

Yazdır

« Tüm Haberler