logo tobb logo tobbetu

Ermenistan - Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı Başladı Program Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemek için geliştirildi
Haber resmi
30/04/2014 - Okunma sayısı: 2132

Türkiye ve Ermenistan’dan sekiz sivil toplum kuruluşunun, Avrupa Birliği’nin İstikrar Aracı desteği ile hayata geçireceği Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı başladı.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemek için geliştirilen program, iki ülke halkı arasındaki temasların artırılması, iş dünyası arasında bağların güçlendirilmesi, eğitim ve kültür faaliyetlerinin teşvik edilmesi ile her iki toplumda tarafsız bilgiye erişimin kolaylaştırılmasını hedefliyor.

Ocak 2014’te başlayan ve 18 ay boyunca devam edecek olan program, Türkiye’den Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV),  Anadolu Kültür, Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd) ve Hrant Dink Vakfı; Ermenistan’dan Civilitas Foundation (CF), Eurasia Partnership Foundation (EPF), Public Journalism Club (PJC), Regional Studies Center (RSC)’ın çeşitli faaliyetlerini kapsıyor.

Programda, iki ülke halklarının birbirlerini daha iyi anlayabilmesine katkı sağlamak için televizyon programları ve yurttaş gazeteciliği gibi çalışmalar yürütülecek. Ayrıca gençler, öğretmenler, sanatçılar, mimarlar ve girişimcilerin sınır ötesi buluşmaları ve işbirliklerini destekleyici atölye, eğitim, değişim programı, burslar ve seyahat destek fonu gibi olanaklar da sağlanacak. Ekonomi ve ticaret alanındaki fırsatlar üzerine araştırmalar, toplumda tanınmış isimlerle söyleşiler ve fikir alışverişleri de program kapsamında yer alıyor.

TEPAV program kapsamında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve girişimcilerin ortak iş geliştirmelerine yönelik faaliyetler organize edecek.

Hibe Duyurusu

Programın en önemli önceliklerinden biri kapsayıcılık; program diyalog sürecine yeni aktörlerin katılımını teşvik etmeyi ve desteklemeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, Konsorsiyum, Türkiye ve Ermenistan’dan Konsorsiyum üyeleri dışındaki birey ve sivil toplum kuruluşlarını desteklemek amacıyla bir Hibe Programı oluşturdu. Hibe Programı, her iki ülkeden birey ve kuruluşları, Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı'nın genel hedefine katkı sağlayacak ve çarpan etkisi yaratacak proje fikirlerini sunmaya ve hayata geçirmeye davet ediyor

Toplam bütçesi 200.000 Avro olan Hibe Programı, yaklaşık 20 farklı proje teklifine 5.000 ila 30.000 Avro arasında bir hibe desteği sunmayı hedefliyor.

Hibe Programı, her iki ülkeden Konsorsiyum üyeleri dışındaki birey ve sivil toplum kuruluşlarının başvurularına açık olacak. Kâr amacı güden kuruluşlar da Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı genel hedefine katkı sağlamak koşuluyla, kâr amacı gütmeyen faaliyetlerini gerçekleştirmek için Hibe Programı'ndan yararlanabilecek. Ermenistan ya da Türkiye’de tüzel kişiliği olan kuruluşlar, Ermenistan ve Türkiye vatandaşları, Ermenistan ve Türkiye’de resmi ikameti olan bireyler Hibe Programı'na başvurabilecekler. Başvurular, Konsorsiyumda yer alan bütün kuruluşların belirleyeceği temsilcilerden oluşan bir Seçim Kurulu tarafından aşağıda belirtilen seçim kriterleri dikkate alınarak değerlendirilecek.

  • Proje teklifi, Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı'nın genel hedefine katkı sağlıyor mu?
  • Proje teklifi, başvuru formunda tanımlanan hedef kitlesinin mevcut durumu ve ihtiyaçlarına uygun mu?
  • Proje teklifi, komşu ülkeden bireyler ve/veya kuruluşlarla yapılacak ortaklık(lar) içeriyor mu?
  • Proje teklifinin, hibe desteği sona erdiğinde belirli bir düzeyde de olsa sürdürülebilirliği sağlanıyor mu?
  • Proje teklifi yenilikçi ve katma değer yaratan özelliklere sahip mi?
  • Proje bütçesi gerçekçi mi? Teklif edilen proje fikri ile tutarlı mı?
  • Başvuru sahibi, teklif edilen projenin başarı ile uygulanabilmesi için yeterli kapasiteye sahip mi?

2 Haziran 2014 tarihine kadar yapılan başvurularla ilgili değerlendirme sonuçları Haziran 2014 içerisinde açıklanacak. Bu dönem başvurusu yapılan projeler, Temmuz 2014’ten itibaren 30 Nisan 2015 tarihine kadar faaliyetlerini hibe desteği ile gerçekleştirebilecek.

15 Eylül 2014 tarihine kadar yapılan başvurularla ilgili değerlendirme sonuçları Ekim 2014 içerisinde açıklanacaktır. Bu dönem başvurusu yapılan projeler, Kasım 2014’ten itibaren 30 Nisan 2015 tarihine kadar faaliyetlerini hibe desteği ile gerçekleştirebilecek.

Başvurular İngilizce olarak aşağıda belirtilen formlar kullanılarak yapılmalıdır.

  1. Başvuru Formu (MS Word ve PDF formatında)
  2. Proje Bütçesi (MS Excel ve PDF formatında)
  3. Hibe Yönetim Formu (yalnızca tüzel kişilikler için geçerli)

Başvuru belgelerine aşağıdaki adresten ulaşmak mümkündür.

http://www.epfound.am/english/whats-new/announcements/support-to-the-armenia-turkey-normalisation-process-grant-scheme-call-for-proposals.html

Ermenistan’dan başvuru yapacak birey ve kuruluşlar, başvurularını elektronik olarak Eurasia Partnership Foundation grants@epfound.am adresine iletecektir.

Türkiye’den başvuru yapacak birey ve kuruluşlar, başvurularını elektronik olarak Hrant Dink Vakfı grants@hrantdink.org adresine iletecektir.


Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

Yazdır

« Tüm Haberler