logo tobb logo tobbetu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Yerel Kalkınma Gündeminin Ana Aktörü Oda ve Borsalar Olmalı” Oda ve borsaların kurumsal yapılarını güçlendirmek üzere her ile bir Akademik Danışman atandı
Haber resmi
19/06/2014 - Okunma sayısı: 2442

ANKARA- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yerel kalkınma gündeminin ana aktörünün oda ve borsalar olması gerektiğini ifade ederek, “Oda ve borsalarımız daha da güçlenmeli” dedi. Oda ve borsaların kurumsal yapılarını güçlendirmek üzere yeni bir program başlatılarak, her ile bir Akademik Danışman atandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Akademik Danışmanlar oryantasyon programında yaptığı konuşmada, “Çok şey yaptık. Güzel işler başardık. Ama bu yetmez. Çünkü dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişime ayak uydurmalı, hatta önüne geçmeliyiz” dedi. Bu değişime Türk özel sektörünü hazırlaman önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Oda ve borsalarımız daha da güçlenmeli. Yerel kalkınma gündeminin ana aktörü oda ve borsalar olmalı. Çünkü artık Ankara’da kararı al, 81 ilde uygula dönemi geride kaldı. Her ilin ihtiyaçları, yapılması gerekenler farklılaştı. Aramızdaki bağları kuvvetlendirmeliyiz. Oda ve borsalar, hem TOBB’dan beslenmeli, hem TOBB’u beslemeli. Bilgi akışını hızlandırmalıyız. Projeler geliştirebilmeli, hızlıca hayata sokabilmeliyiz. TEPAV’ın merkezde bize verdiği desteği, yerelde TEPAV ile birlikte sizden bekliyoruz. Karar alma süreçlerini etkilemeli, hatta yönlendirmeliyiz. Bu da bilgiyle olur. Bilgi bugünün dünyasında en önemli güçtür. Evet. Bilgi güçtür ve paylaştıkça büyür. İşte bu yüzden Akademik Danışman programını başlattık. Bizdeki bilginin yerele, yereldeki bilginin bize hızlıca gelmesini istiyoruz. Ama daha da önemlisi, birlikte bilgi üretmek, ortak akılla daha iyi politika tasarlamak istiyoruz. Göreceksiniz bunu başaracağız.”

Akademik Danışmanlar

TOBB, hem üniversite-iş dünyası işbirliğini geliştirmek hem de yerel strateji geliştirme ve veri üretme kapasitesinin inşası amacıyla 81 ildeki 365 oda ve borsaya akademik danışman atadı. Akademik danışmanlar ile odaların ve borsaların kurumsal yapıları güçlendirilecek, odalar ve borsalar politika diyalogu süreçlerinde daha aktif olabilecekler. Program TEPAV tarafından koordine edilecek.

Akademik Danışmanlar TEPAV tarafından belirlenen kıstaslar çerçevesinde illerdeki tüm oda ve borsaların mutabakatı ile seçiliyor. Danışman adaylarında İktisat/Ekonomi, İşletme, İstatistik, Maliye, Ekonometri, Siyaset Bilimi/Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Endüstri Mühendisliği alanlarından birinde lisans/yüksek lisans/doktora derecesine sahip olma, ildeki üniversitelerde akademisyen (Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör) olarak çalışma ve iyi derecede İngilizce bilme gibi koşullar aranıyor.

Akademik Danışmanların görev çerçevesi ise şöyle belirlendi:

-       Kanun tasarılarına ve hukuki düzenlemelere yönelik görüş sunmak

-       Dünya ve bölgedeki gelişmeleri iyi takip etmek, Oda-Borsa başkanlarını bilgilendirmek

-       Ekonomik verilerle oda-borsa başkanlarını bilgilendirmek

-       İlin kalkınma önceliklerinin ve özel sektörün sorunlarının belirlenmesini sağlamak

-       Saha çalışmalarına, veri toplamaya katkı sağlamak

-       Ekonomik ve sosyal araştırmalar yapmak, projeler geliştirmek

Bu çerçevede, seçimini yapan 29 ilin akademik danışmanı Ankara’da 15-18 Haziran 2014 tarihleri arasında 4 gün süren bir oryantasyon programına katıldı. Program kapsamında akademik danışmanlara TOBB’un kurumsal yapısı ve faaliyetleri ile TEPAV’ın çalışmaları anlatıldı. Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk dış politikası, bölgesel rekabet gündemi gibi konularda sunumlar yapıldı. TOBB ETÜ öğretim üyeleri ve ilgili kamu kurumları yetkilileri akademik danışmanlarla bir araya geldi.

Program sonunda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Akademik Danışmanlara TOBB rozeti taktı.

Diğer illerin Akademik Danışmaları belirlendiğinde aynı program tekrarlanacak.

Etiketler: Odalar,

Yazdır

« Tüm Haberler