logo tobb logo tobbetu

Perakendede Geçen Döneme Göre İşler Toparlanıyor TEPE, bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan düştü.
Haber resmi
04/09/2014 - Okunma sayısı: 1571

ANKARA - TEPE, Ağustos 2014’te bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken geçen yıla göre 1,2 puan düştü. Perakendenin alt sektörlerinde geçen yıla göre en çok artış motorlu taşıtlarda görüldü. Perakendede geçtiğimiz döneme göre işlerin durumunda bir önceki aya göre artış yaşandı. AB’de perakende güveni düşmeye devam ediyor.

Temmuz’da Ramazan ve bayram nedeniyle yükselmeye başlayan TEPE, Ağustos’ta da yükselmeye devam etti ve -2,9 değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 3,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan düştü. TEPE’nin geçen yıla göre düşüşünde geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumundaki düşüş etkili oldu.

Temmuz ayında yükselen satış beklentileri ağustos ayında da yükselmeye devam etti. Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Ağustos 2014’te 19,2 puan oldu. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Ağustos 2013’e göre 0,9 puanlık düşüş, Temmuz 2014’e göre ise 1,9 puanlık artış belirlendi. Ağustos 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 49,8’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,6 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 29,6 olarak belirlendi.

Temmuz 2014’te yükselen işlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri Ağustos 2014’te -30,4 puan değerini aldı. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Temmuz 2014’e göre 7 puanlık artış olurken, Ağustos 2013’e göre ise 4,2 puanlık düşüş oldu. Ağustos 2014’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 22,1’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 46,6 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 31,4 oldu.

Alt sektörler itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre, motorlu taşıtlar sektörü en iyi performans sergileyen sektör oldu. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar ve “diğer” (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerindeki artış ortalamanın üzerinde belirlendi. Mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe geçen yıla göre düşüş oldu ancak bu düşüş ortalama düşüşten daha az oldu. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde düşüş yaşandı ve bu sektörlerdeki değişimler ortalamanın da altında kaldı. Geçen yıla göre en fazla düşüş ağustos ayında tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında Temmuz 2014’e göre, “önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentisi” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış görüldü. Ağustos 2013’e göre ise “önümüzdeki 3 aydaki satış fiyatı beklentileri” ve “önümüzdeki yılda mağaza sayısı beklentisi” dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandı. Perakende sektöründe bir önceki aya göre toparlanma olurken, geçen yılki seviyenin altında kalındı.

AB’de perakende güveni düşmeye devam ediyor

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Ağustos 2014’te 1 puan değerini aldı. AB-28’de bir önceki aya göre 1,2 puanlık düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3,5 puanlık artış oldu. Türkiye geçen yıla kıyasla AB-28’den ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergilerken bir önceki aya göre daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28’de perakende güveni en çok düşen 7 ülkeden biri oldu.

AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Yunanistan’ın ağustos ayında da geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke olduğu görüldü. Yunanistan’ı, Macaristan, Güney Kıbrıs ve İspanya takip etti. Fransa, Türkiye, Danimarka, Avusturya, İngiltere, Bulgaristan ve Hırvatistan’da geçen yıla göre düşüş yaşandı. Bir önceki aya göre en fazla artış ise Finlandiya’da yaşandı. AB-28 Perakende Güven Endeksi, geçen yıla ve bir öneki aya göre Euro Bölgesi’ne oranla daha kötü performans sergiledi.

Konya perakendesinde işlerdeki toparlanma algısı arttı, beklentiler düştü

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) kapsamında Şubat 2012’den bu yana Konya’da faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılıyor.

Ağustos ayında TEPE 2,7 değerini alırken, KOPE 5,6 değerini aldı. Haziran 2014’ten itibaren pozitif değer alan Konya perakendesi ağustosta kısmen düşmesine rağmen pozitif değer aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan, TEPE ise 0,5 puan düştü. KOPE, bir önceki aya göre ise 0,4 puan düştü. Konya perakendesi, ağustos ayında Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi bir değer aldı. Konya perakendesinin düşmesinde önümüzdeki 3 aydaki satış beklentisindeki düşüş etkili oldu.

Konya perakendesinde geçmiş döneme göre işlerdeki toparlanma algısı geçen aya ve yıla göre artarken, önümüzdeki döneme ilişkin sipariş ve satış beklentilerde geçen aya ve yıla göre düşüş yaşandı.

Yazdır

« Tüm Haberler