logo tobb logo tobbetu

E-Ticaretin Türkiye’nin İhracatına Etkileri Toplantısı… TEPAV’da yapılan toplantıda kamu ve özel sektör bir araya gelerek e-ihracatın sorunları ve çözüm önerilerini tartıştı.
Haber resmi
26/09/2014 - Okunma sayısı: 3747

ANKARA- TEPAV’da 26 Eylül 2014 Cuma günü yapılan “E-Ticaretin Türkiye’nin İhracatına Etkileri” toplantısında biraraya gelen kamu ve özel sector temsilcileri e-ihracatın sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

“E-Ticaretin Türkiye’nin İhracatına Etkileri” projesi kapsamında düzenlenen toplantıya Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı ve BDDK temsilcileri, e-ihracat girişimcileri ile e-ihracata destek olan lojistik firmaları ve öncü içerik sağlayıcılardan gelen temsilciler katıldı.

Toplantının ilk bölümünde, Türkiye’deki e-ihracatın mevcut durumuna ilişkin olarak yapılan çalışmada ortaya çıkan bulgular paylaşıldı. Çalışmaya göre, e-ihracat pazarına yeni şirketler ve ürünler katılamıyor. Mevcut şirketler aynı pazarlara aynı ürünleri satıyor. Türkiye’nin ihracat menzili yıllara göre giderek kısalıyor. Küçük ve orta ölçekli şirketler e-ihracatın sunmuş olduğu getirilerden yeterince faydalanamıyor.

Toplantının ikinci bölümünde e-ihracat yapan firmaların karşılaştıkları sorunlar ele alındı. Bu kapsamda, gümrükte yaşanılan sorunlar, iade sorunları ve KDV sorunu üzerinde duruldu. Bunlara ek olarak mevcut mevduatın e-ihracata değil, geleneksel ihracata yönelik olması nedeniyle yeni koşullara ayak uyduramaması, lojistik, insan kaynağı eksikliği, güvenlik ve gizlilik endişeleri e-ihracatın gelişmesinin önündeki sorunlar olarak belirtildi.

Toplantının son bölümünde ise, özel sektörün dile getirdiği e-ihracat sorunlarına yönelik çözüm önerileri tartışıldı. Bu çerçevede, Türkiye açısından büyük fırsatlar sunabilecek olan e-ihracatın gelişmesi için, Avrupa Birliği standartlarında bir e-ihracat mevzuatının gerekliliği, dolandırıcılığın önüne geçilmesini sağlayacak bir ödeme sisteminin kurulması, lojistik sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilecek çözümler üretilmesi, KDV ve iade sisteminin geliştirilmesi ile kamu ve özel sektörün periyodik toplantılar düzenlenerek biraraya getirilmesinin önemi vurgulandı.

Toplantıya TEPAV yetkililerinin yanı sıra şu isimler katıldı:

Aramex Genel Müdürü Tolgahan Bulut, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakçı, BKM Genel Müdür Yardımcısı Cenk Temiz, Misspera kurucularından Hakkı Arıkan, E-ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği’nden Merter Özdemir, Türk Bilişim Vakfı’ndan Avukat Tuğrul Sevim, GittiGidiyor’dan Gülfem Toygar, Google Genel Müdür Yardımcısı Sedat Kılıç,   Kitapyurdu Genel Müdürü Orhan Sadi Kızır, Kobimaster Genel Müdürü Murat Özler, Etid Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Ömer Gürkan, Kobimaster’dan Hakan Çevikoğlu, n11.com Müdürü Suho Jo ve Baş Hukuk Müşaviri Emre Berk, PAYPAL Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Onan, İş Geliştirme Sorumlusu Ebru Tapucu, Özel Projeler Yöneticisi Ecem Öztürk, Kurumsal İletişim Sorumlusu Emrah Tüzün ve Yasemin Bayraktar ile Üye İşyeri Direktörü Cenap Doğru

Ekonomi Bakanlığı’ndan Uzmanı Gülcan Bozdemir, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Uzmanları Mihriban Esin Arslan ve Hamid Tatcı, Dış Ticaret Uzmanları Dicle Akaroğlu, İsmail Ateş ve Alev Düzgün ile Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Erdem Başdemirci,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Nadire Kıral Düzgün, KOSGEB’den Hasan Güner, Kalkınma Bakanlığı’ndan Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı Planlama Uzman Yardımcısı Ayşe Nur Akıncı ve BDDK’dan Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi Başkanlığı Uzmanları Recep Aktekin, Murat Yönaç, Mustafa Fatih Boyraz ile Uzman Yardımcısı Duygu Sinem Kılıboz

Etiketler: İhracat, Dış Ticaret,

Yazdır

« Tüm Haberler