logo tobb logo tobbetu

TEPAV-BP Enerji Forumu’nun Dördüncüsü Düzenlendi Forumda Güney Gaz Koridoru ve enerji güvenliği konuşuldu.
Haber resmi
03/12/2014 - Okunma sayısı: 1797

ANKARA – TEPAV’ın BP ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliği ile düzenlediği “TEPAV-BP Enerji Forumu”nun dördüncüsü 3 Aralık 2014 Çarşamba günü gerçekleştirildi. Foruma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell ve BP Baş Ekonomisti Paul Appleby konuştu.

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan toplantıda BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, Güney Gaz Koridoru ve yeni doğal gaz değer zinciri hakkında konuştu. Güney Gaz Koridoru Projesi ile Türkiye’ye ilk gazın 2018 içerisinde ulaştırılmasının planlandığını belirten Fackrell, “Güney Gaz Koridoru Projesi bölgede enerji resmini değiştirecek… Artık Güney Koridoru ile ilgili olarak istekten değil, gerçek eylemden bahsediyoruz.” şeklinde konuştu. Fackrell TANAP konusunda gerekli bütün adımların atıldığını ve Putin’in Türkiye ziyaretinde gündeme gelen yeni doğalgaz boru hattı projesinin TANAP’ı etkilemeyeceğini söyledi.

Metin Kilci: “Enerji Denklemine Yeni Denge Geliyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, yeterli, güvenli ve sürdürülebilir enerji tedariki için yeni petrol ve doğalgaz kaynakları geliştirilmesinin önemine işaret etti. Küresel enerji görünümünü değerlendiren Kilci, “Petrolün yanı sıra kaya gazıyla birlikte doğal gazın da enerji tüketim matrisinde giderek artan ölçüde yer almaya başlaması dünyanın enerji denklemine yeni bir denge getirmekte. ABD gibi önemli bir tüketicinin gelecekte enerji ihraç edebilecek olması enerji denklemine yansımaları sıcak bir başlık oluşturacaktır.” dedi.  Kaynak ve güzargah çeşitliliğinin arz güvenliğini artırdığını ve enerji arzında tek kaynak döneminin sona erdiğini belirten Kilci, bu bağlamda Güney Gaz Koridoru gibi yeni tedarik zincirlerinin önemine işaret etti.

Türkiye’nin Şah Denizi projesinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Kilci, doğru zamanda uygulamaya konan doğru politikalar sayesinde Türkiye’nin kritik bir aktör haline geldiğini hatırlattı. Kilci, Bakanlık’ın Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları ve Irak petrolünün piyasaya arzı konusunda çalışmalar yürüttüğünü söylerken “Bu potansiyelin en hızlı ve ekonomik bir şekilde değerlendirilmesinin rolü yakın ve orta vadede Türkiye’den geçmektedir.  Türkiye’nin içinde yer almadığı bölgesel bir işbirliği çözümsüzlüğe hizmet etmenin ötesine geçmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Toplantının sonraki bölümünde, BP Baş Ekonomisti Paul Appleby BP’nin hazırladığı 2013 Enerji Raporu ve 2035 Enerji Görünümü çalışmaları hakkında detaylı bir sunum yaptı. Appleby sunumunda petrol, doğalgaz, kömür, hidro enerji, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji piyasalarında üretim ve tüketimin görünümünün yanı sıra karbondioksit salınımı ve enerji dengesinde son eğilimlere değindi. 2013 yılında nükleer enerji dışında tüm kaynakların hem üretim hem de tüketiminin arttığını söyleyen Appleby, petrolün halen en yaygın yakıt kaynağı olduğunu ancak son 14 yıldır pazar payının düştüğünü belirtti. BP’nin 2035 yılında enerji görünümüne ilişkin tahminleriyle yeni kaynakların ve enerji verimliliği konusunda kaydedilen ilerlemenin yeterli arzı sağlayacağını, ancak enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik konusunda halen ilerleme kaydedilebileceğini ortaya koyuyor.

Haberle ilgili dosyalar

Paul Appleby in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler