logo tobb logo tobbetu

Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi… TEPAV ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan çalışma Ankara’da tanıtıldı
Haber resmi
16/01/2015 - Okunma sayısı: 2130

ANKARA – TEPAV ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından hazırlanan “Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunmasının İktisadi ve Hukuki Analizi” başlıklı çalışma, 16 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen bir toplantıyla Ankara kamuoyuna tanıtıldı. TEPAV Ticaret Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Bozkurt Aran moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda TEPAV Program Yöneticisi Ussal Şahbaz ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırmacısı Batu Kınıkoğlu, raporun çıktıları hakkında bilgi verdi.

Raporun TEPAV tarafından hazırlanan ve veri teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ışığında kişisel verilerin paylaşımı ve korunmasına dair fayda ve maliyetlerin tartışıldığı birinci bölümü, Ussal Şahbaz tarafından sunuldu. Türkiye’de internetin büyük ölçüde tüketim amacıyla kullanıldığına ve internet ekonomisinin göreli olarak küçük olduğuna dikkat çeken Şahbaz, veriye dayalı uygulamaların şirketlere sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Şahbaz, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarı’sının teknolojideki değişimlere ayak uydurabilecek esnek bir çerçeve kanun niteliği taşıması ve özel sektörle diyalog içerisinde internet ekonomisinde Türkiye’nin rekabet gücüne katkı sağlayacak dengeli bir yaklaşım gözetmesi gerektiğini vurguladı. Şahbaz, bu bağlamda Türkiye’nin AB nezdinde güvenli ülke statüsü kazanmasının da önemine işaret etti.

Batu Kınıkoğlu, çalışma kapsamında gerçekleştirilen analizler ışığında Tasarı’nın hukuki değerlendirmesini yaptı. Tasarı’nın kişisel veri sahiplerinin haklarıyla ile bunları işleyen kurumların ihtiyaçları arasındaki dengenin gözetilmesine doğrudan vurgu yapmasının faydalı olduğunu ifade eden Kınıkoğlu, kişisel veri, veri sorumlusu, ilgili kişinin rızası, verinin anonimleştirmesi ve silinmesi gibi alanlarda çalışma kapsamında işaret edilen sorun ve eksikliklere değindi. Kınıkoğlu ayrıca Tasarı uyarınca kişisel verilerle ilgili görevleri yerine getirmek üzere kurulması öngörülen Veri Koruma Kurulu’na üye seçim usulünün bağımsızlık konusunda soru işaretleri uyandırdığına ve AB yaklaşımına uygun olmadığına dikkat çekti.

Toplantı, canlı bir tartışma oturumuyla devam etti. Aralarında kamu kurumu temsilcileri, hukukçu ve avukatlar ile sektör temsilcilerinin bulunduğu katılımcılar tartışma oturumunda raporun nihai versiyonunda dikkate alınmak üzere görüş ve önerilerini sundular.

Haberle ilgili dosyalar

Ussal Sahbaz

Batu Kinikoglu

Yazdır

« Tüm Haberler