logo tobb logo tobbetu

TEPAV ve KIEP, G20 Deneyimlerini Paylaştı TEPAV’ın Koreli düşünce kuruluşu KIEP ile birlikte T20 çalışmaları kapsamında organize ettiği toplantıda iki ülkenin G20’deki rolleri ile Kore ve Türkiye’nin sanayi politikası deneyimleri tartışıldı.
Haber resmi
13/03/2015 - Okunma sayısı: 3217

ANKARA – TEPAV, T20 çalışmaları kapsamında Kore Uluslararası Ekonomi Politikaları Enstitüsü (The Korea Institute for International Economic Policy  - KIEP) ile 13 Mart 2015 Cuma günü bir toplantı düzenledi. Toplantının açılış konuşmalarını TEPAV Ticaret Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Bozkurt Aran ile KIEP Başkanı ve Kore eski G20 Sherpası Il Houng Lee yaptı.

 

Bozkurt Aran,  21. yüzyılın meselelerini ele almaya uygun daha etkin bir küresel yönetişim mekanizması arayışı ışığında G20’yi değerlendirerek, Türkiye ve Kore’nin küresel değişimlere uyum sağlayabilmek için daha koordineli bir eylem planı oluşturması gerektiğini belirtti. G20’nin bu anlamda eşsiz bir platform olduğuna işaret eden Aran, Türkiye’nin G20 öncelikleri olan kapsayıcılık, uygulama ve yatırım konularının önemine dikkat çekti. Aran, TEPAV’ın da T20 çerçevesinde bu temaları yeni politika önerileriyle ele alınacağını ifade etti.

Il Houng Lee ise G20 sürecine fikri olarak katkı yapmak için diğer ülkelerinin desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak Türkiye ile Kore’nin ortak temalarla hareket etkilerine ve işbirliği yapabileceklerine dikkat çekti. Küresel ekonomik krizden sonra G20 mekanizmasının geçirdiği dönüşümden bahsederek mevcut durumda en önemli temanın, Türkiye’nin de öncelikleri arasında yer alan uygulama olduğunu ifade eden Houng Lee, yatırım ve finansal istikrarı bir arada gözeten kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme stratejilerinin uygulanmasıyla küresel resesyondan çıkılabileceğini söyledi.

Açılış oturumu, Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Üyesi Seoghoon Kang’ın tebrik mesajıyla tamamlandı. Oturumun ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ile Kore Cumhuriyeti Strateji ve Finans Bakanlığı, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Heenam Choi birer konuşma yaptı. Malhotra konuşmasında, küresel krizden sonra G20’nin artan rolüne dikkat çekti. Kore’nin sanayi politikalarının ekonomik dönüşümdeki rolüne vurgu yapan Malhotra, UNDP’nin Türkiye ekonomisi ve sanayisi üzerine çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kore Cumhuriyeti Strateji ve Finans Bakanlığı, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Heenam Choi ise Türkiye ve Kore arasındaki ikili ilişkiler ışığında iki ülkenin ortak G20 perspektifini değerlendirdi. Choi, Kore ve Türkiye’nin benzer dönemlerde ekonomik kalkınma sürecine girdiklerine ve “orta güçler” olarak rollerinin önemine dikkat çekti. Küresel krizden sonra G20’nin ateşi söndürdüğünü ancak ilerleyen dönemde önleyici adımlar atmasının gerekli olduğunu ifade eden Choi, Türkiye ve Kore’nin bu anlamda önemli adımlar atabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantının “Kore ve Türkiye’nin G20’deki Rolü” başlıklı birinci oturumunda KIEP Başkanı ve Kore G20 Sherpası Il Houng Lee, Kore Cumhuriyeti Strateji ve Finans Bakanı Danışmanı Dongsoo Kang, Hazine Müsteşarlığı Kıdemli Uzmanı Mahmut Salih Ünlü ve Dışişleri Bakanlığı G20 Birimi Başkanı Mustafa Osman Turan konuştu.

Toplantının ikinci oturumunda Kore ve Türkiye’nin sanayi politikası deneyimleri tartışmaya açıldı. Kore Cumhuriyeti Strateji ve Finans Bakanı Danışmanı Dongsoo Kang’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumun konuşmacıları Konkuk Üniversitesi’nden Zu Kweon Kim, TEPAV İcra Direktörü Yardımcısı Esen Çağlar ve KIEP Avrupa Çalışmaları Direktörü Yoo-Duk Kang oldu.

Panel oturumlarının ardından Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yunsoo Cho bir kapanış konuşması yaptı.

 

Toplantıda yapılan sunumlara İngilizce haber üzerinden erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler