logo tobb logo tobbetu

Dünya Bankası /Raiser : “Polonya sermaye piyasaları Türkiye'den daha gelişmiş “ TEPAV’da “Polonya ve Türkiye'de Sermaye Piyasaları: Geleceğe Farklı Açıdan Bakmak” başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Haber resmi
25/03/2015 - Okunma sayısı: 1608

 

ANKARA- Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser Polonya sermaye piyasalarının Türkiye'den daha gelişmiş durumda olduğunu açıklayarak,  “Polonya, bunu özelleştirmeyi, sermaye piyasalarını ve emekli fonları düzenlemelerini Türkiye'den çok daha erken yapmasına borçlu”dedi.

 

"Polonya ve Türkiye'de Sermaye Piyasaları: Geleceğe Farklı Açıdan Bakmak" konulu toplantı TEPAV’da 25 Mart 2015 tarihinde yapıldı. Açılış konuşmaları TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp ile Polonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Katarzyna Kacperczyk tarafından yapılan toplantıda, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, Varşova Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Paweł Tamborski ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser birer değerlendirme yaptılar.

 

Martin Raiser  konuşmasında  Polonya ve Türkiye'nin benzer ekonomik yapılara sahip olduğunu söyledi. Her iki ülkenin fınansal siteminin bankacılık temelli olduğunu ifade eden Raiser, şöyle konuştu:

 

"Polonya'daki banka mevduatlarının yüzde 63'üne yabancı bankalar sahip. Polonya'nın sermaye piyasaları Türkiye'den daha gelişmiş durumda. Polonya, bunu özelleştirmeyi, sermaye piyasalarını ve emekli fonları düzenlemelerini Türkiye'den çok daha erken yapmasına borçlu. Dünya Bankası olarak Türkiye'deki sermaye piyasalarının gelişmesi için yeni ürünlerin piyasaya sunulması gibi aksiyon planları önerdik" diye konuştu.

 

Çok fazla kurumsal yatırımcıya ihtiyaç var

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç,. borsadaki kurumsal yatırımcıların az olmasına dikkati çekti. Bu durumun sermaye piyasalarının istenildiği gibi gelişmesine engel olduğunu belirten Kenç, "Türkiye'de sermaye piyasalarına talep düşük seviyelerde. Yatırımcıları çekebilmek için yeni, ürünlere ve mali araçlara ihtiyacımız var. Çok fazla kurumsal yatırımcıya ihtiyaç var" dedi.

Bora Oruç halka açılmış olan Varşova Borsası deneyimin önemsediklerini ifade ederek, BİST’in halka açıklamasını 2016’nın ilk çeyreğinde gerçekleştirmeyi hedefledikleri açıkladı.

 

Varşova Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Paweł Tamborski ise konuşmasında Türkiye’de çok sayıda Polonyalı portföy yatırımcısı olmasına karşın, Polonya’daki Türklerin sayısını daha az olduğunu ifade etti.

Yazdır

« Tüm Haberler