logo tobb logo tobbetu

TEPAV’dan Türkiye’nin Bölgesel ve Ürün Bazlı İlk Endeksleri… Doğu Karadeniz ekonomisine ışık tutacak 3 endeks hazırlandı: “Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi”,  “Fındık Toptan Ticaret Güven Endeksi” ve  “Turizm Sektörü Güven Endeksi”…  
Haber resmi
03/04/2015 - Okunma sayısı: 2185

 


 

 

ANKARA- TEPAV ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Türkiye’nin bölgesel ve ürün bazlı ilk güven endekslerini açıklayacak. Doğu Karadeniz ekonomisine ışık tutacak 3 endeks “Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi”,  “Fındık Toptan Ticaret Güven Endeksi” ve  “Turizm Sektörü Güven Endeksi” olarak belirlendi.

TEPAV ve DOKA işbirliğinde her ay yapılan endeksler ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’daki çay üreticilerinin, fındık ticareti yapanların ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların mevcut durumları ve önümüzdeki dönem beklentileri analiz ediliyor.

Bu endeksler ile hem Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisi hem de çay, fındık ve turizm sektörü, Türkiye geneli ve AB’ye üye ülkeler ile karşılaştırılabilecek.

3 farklı endeks…

Çalışma kapsamında çay, fındık ve turizme ilişkin 3 farklı endeks oluşturuldu. “Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi” kapsamında 150 çay üreticisi firmaya, “Fındık Toptan Ticaret Güven Endeksi” kapsamında 250 fındık toptan ticareti yapan firmaya, “Turizm Sektörü Güven Endeksi” kapsamında ise turizm sektöründeki faaliyet gösteren 250 firmaya her ay anket uygulanmaya başlandı.

6 ilde faaliyet gösteren firmalarla ilk anketler ocak ayında yapıldı. Şubat ve mart ayında da yapılan anketlerin ardından endeksin ilk sonuçları nisan ayında yayımlanacak. Bundan sonra endeks sonuçları düzenli olarak TEPAV ve DOKA tarafından her ayın 5. işgünü kamuoyuna açıklanacak.

Çay

Türkiye’de çayın yüzde 100’ü, fındığın ise yüzde 49,6’sı Doğu Karadeniz’de üretiliyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 759 bin dekar çaylık alanında yaklaşık 205 bin üretici çay tarımı ile uğraşıyor. Yıllık yaş çay ürünü rekoltesi iklim ve tarımsal teknik önlemlere bağlı olarak 1 ila 1,3 milyon ton arasında değişiyor. Türkiye’nin geçen yıl yaptığı çay ihracatı 21 milyon $ civarında gerçekleşti.

Bölge’de çay üretiminde Rize öne çıkıyor. Rize’de tarım arazilerinin yüzde 91,3’ünde çay yetiştiriliyor. Türkiye’nin toplam çay üretiminin yüzde 78’i Rize’den karşılanıyor.

Fındık

Dünya’da geçen yılki toplam 650 bin ton fındık üretiminin 470 bin tonunu tek başına Türkiye karşıladı ve dünya fındık üretiminden yüzde 72 pay aldı. Türkiye, 2014’de148 bin ton ve 1,4 milyar $ tutarında fındık ihracatı yaptı.

Fındık üretiminde öne çıkan iller Ordu ve Giresun. Ordu, toplam fındık alanların yüzde 33’üne, Giresun ise yüzde 17’sine sahip. Ordu, Türkiye’nin toplam fındık üretiminin yüzde 23’ünü, Giresun ise yüzde 16’sını karşılıyor.

Turizm

Doğu Karadeniz Bölgesi her yıl 3,9 milyonu yerli, 600 bini yabancı olmak üzere toplam 4,5 milyon turist ağırlıyor. Yıllık geceleme sayısı 2 milyonu aşıyor.

Bölge’de en fazla turisti Trabzon ağırlıyor. Trabzon yılda ortalama 2,6 milyon turist çekiyor.

Yazdır

« Tüm Haberler