logo tobb logo tobbetu

ESCAP Bölgesel Makroekonomik Görünüm Raporu TEPAV’da tanıtıldı TEPAV / Sak: “ESCAP raporu Türkiye’deki herkes için Asya-Pasifik bölgesine odaklanmaya başlamak hususunda iyi bir fırsat sunuyor”.  
Haber resmi
14/05/2015 - Okunma sayısı: 1365

 

ANKARA - Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (Economic  and  Social  Commission  for  Asia  and  the  Pacific [ESCAP]) tarafından hazırlanan Bölgesel Makroekonomik Görünüm Raporu, 14 Mayıs 2015 tarihinde TEPAV’da yapılan bir toplantı ile tanıtıldı.

TEPAV Direktörü Güven Sak toplantıda “Entegrasyon Kapsayıcı Büyüme için İyidir” başlıklı bir sunum yaptı. Sak, Türkiye’nin ağırlıklı olarak AB ve MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkeleri ile ticaret yaptığını ve Asya ile olan ticaret ilişkilerinin çok zayıf olduğunu belirterek, “ESCAP raporu Türkiye’deki herkes için Asya-Pasifik bölgesine odaklanmaya başlamak hususunda iyi bir fırsat sunuyor” dedi.

Kapsayıcı büyümenin Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı G20 toplantılarının da ana gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Sak, kapsayıcı büyümenin KOBİ’lerin ön plana çıkarıldığı, kadınların işgücüne katılımının artırıldığı, düşük gelirli ülkelerle bağlantının artırılabildiği ve altyapı eksiklerinin giderilerek herkesin mevcut altyapıya eşit şekilde erişim sağlayabildiği bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sak, Çin’in eski İpek Yolu’nun canlanması için ortaya attığı “Bir Kuşak, Bir Yol Projesi” ile Asya’nın bir bütün olarak küresel ekonomiye entegre olabileceğini ve Türkiye’nin de bu entegrasyondan en fazla yararlanabilecek ülkelerden biri olduğunu ifade etti. İpek Yolu’nun, Türkiye’deki bölgesel farkların azaltılabilmesi ve ihracat pazarlarımızın çeşitlenebilmesi için son derece önemli olduğunu belirten Sak, entegrasyonun artırılabilmesi için çözülmesi gereken “hardware” (altyapı) ve “software” (ticaret düzenlemelerinin etkinliği) meseleleri olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreteri’nin Ekonomik Gelişmeden Sorumlu Yardımcısı ve ESCAP Genel Sekreteri Shamshad Akhtar toplantıya video mesajı ile katıldı. Mesajında Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerin, diğer ülkelere kıyasla daha iyi bir büyüme performansı sergilediğini söyleyen Akhtar, altyapı eksikleri gibi yapısal bozuklukların büyüme potansiyelini kısıtlamaya devam ettiğini belirtti. Akhtar, ESCAP’ın geliştirdiği yeni, çok boyutlu endeksin, kapsayıcı büyümeye ilişkin ilerlemenin değerlendirilmesi ve izlenmesi konusunda politika yapıcılara yardımcı olacağını vurguladı.

Toplantı, ESCAP Ekonomik İşler Sorumlusu Sudip Ranjan Basu’nun sunumu ile devam etti. Basu, raporda temel olarak ekonomik büyümenin yeterli olmadığını ve bunun daha ileriye götürülmesi gerektiğini açıklamaya çalıştıklarını belirtti. Sunumunda Asya-Pasifik bölgesi ve Türkiye’nin 2015-2016 yıllarına yönelik büyüme projeksiyonlarına da yer veren Basu, 2014 yılında yüzde 5,8 büyüyen Asya-Pasifik bölgesinin 2015 yılında çok küçük bir artış ile yüzde 5,9 büyüyeceğini ve aynı oranın 2016 yılında da devam edeceğini beklediklerini ifade etti. ESCAP’ın Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerinin 2015 yılı için yüzde 3,3 ve 2016 yılı için de yüzde 3,7 olduğu belirtildi.

ESCAP’ın geliştirdiği çok boyutlu kapsayıcılık endeksi kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını dikkate alacak şekilde her biri eşit ağırlığa sahip 15 göstergeye göre hesaplanıyor. Endeks, 16 ülke için hesaplanıyor.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler