logo tobb logo tobbetu

Perakendede İşler Durgun Ancak İyimser Beklentiler Sürüyor TEPE, mayıs ayında yükseldi. “Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu”, “Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş beklentileri” ve “satış beklentileri”nde geçen ay artış yaşandı.  
Haber resmi
03/06/2015 - Okunma sayısı: 1324

 

Perakende güveni geçen yılın aynı dönemine göre arttı:

TEPE, mayıs ayında -5 puan değerini aldı. TEPE, bir önceki aya göre 0,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 5,3 puan arttı. TEPE değerinin bir önceki aya göre artmasında önümüzdeki 3 aya yönelik satış beklentilerinin bir önceki aya göre artması etkili oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen artış ise ağırlıklı olarak geçtiğimiz üç ayda işlerin artmasından ve mevcut stok düzeyinin azalmasından kaynaklandı.

Şekil-1. TEPE (Mayıs 2014 – Mayıs 2015)

tepe mayıs 2015

Tablo-1. TEPE

tepe mayıs 2015

 

Satış beklentileri geçen yılın aynı dönemine göre düştü:

 

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Nisan 2015’e göre 2,2 puan artarak Mayıs 2015’te 7,3 puana yükseldi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Mayıs 2014’e göre 6,1 puanlık düşüş gözlendi.

Mayıs 2015’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 44,7’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 29,3 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 26 olarak belirlendi.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Türkiye’de bir önceki aya göre artış, geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşandı. AB-28’de ise hem bir önceki aya hem de geçen yılın aynı dönemine göre artış yaşandı.


 

TEPE, mayıs ayında yükseldi. “Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu”, “Önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş beklentileri” ve “satış beklentileri”nde geçen ay artış yaşandı.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler