logo tobb logo tobbetu

TEPAV’dan KKTC’de Kamu Mali Yönetim Projesi… Proje ile KKTC’nin modern ve AB standartlarına uygun bir mali yönetim yapısına sahip olmasını sağlayacak adımları belirlemek amaçlandı  
Haber resmi
29/07/2015 - Okunma sayısı: 1045

 

ANKARA- TEPAV KKTC’de Kamu Mali Yönetim Projesi’ne başladı. 4-5 ay sürmesi öngörülen Projede öncelikle hem mevzuat açısından hem de uygulama açısından KKTC kamu mali yönetiminin mevcut hali değerlendirilecek. Başta Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve diğer kurumlarla istişare ederek KKTC’nin modern ve AB standartlarına uygun bir mali yönetim yapısına sahip olmasını sağlayacak adımlar belirlenecek.

Projeye ilişkin bilgi veren TEPAV Araştırmacıları, yeni kurumları yasalarla değiştirmenin göreli olarak daha kolay olduğuna, ama bu yasaları hakkıyla uygulayabilmenin ciddi bir kapasite gerektirdiğine dikkat çekerek, “Zaten kapasite kısıtları olan küçük bir ülkeyi çok karmaşık bir çerçeveye hapsetmemek gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden projemizi daha basit ama mali yönetimin tüm hedeflerini gerçekleştirmeye elverişli bir çerçeve oluşturmaya gayret edeceğiz. Ayrıca projede ciddi bir kapasite artırımı bileşeni bulunuyor” şeklinde konuştular.

Projeye KKTC hükümetinden de güçlü destek olmasının başarı şansını artırdığına dikkat çeken araştırmacılar şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi KKTC’de geçtiğimiz haftalarda UBP ve CTP’nin oluşturduğu yeni koalisyon görevine başladı. Geçen hafta okunan hükümet programında kamu mali yönetimiyle ilgili 3 doğrudan taahhüt yer alıyor:

1-    Bütçe harcamalar tarafında performans bütçe uygulaması pilot olarak 12 ay içerisinde başlatılacak ve belirlenen kurum ve bakanlıklarda 36 ay içerisinde tamamıyla performansa dayalı uygulamaya geçilecektir.

2-    Ekonomik transferlerin kontrol altına alınabilmesi için, transfer yapılan kurum ve kuruluşlarda analizler yapılarak, 24 ay içerisinde performansa dayalı kaynak kullandırma sistemine geçilecektir

3-    Kamu maliyesinde sürdürülebilir bir yapı oluşturma yolunda orta ve uzun vadeli planlamayı sağlayacak AB müktesebatına uyumlu Kamu Maliye Yönetim Yasası 24 ay, icraatta gerçekleştirilen harcamaların denetiminin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun olarak yapılmasını sağlayacak Kamu İç Mali Kontrol Yasası 26 ay içerisinde çıkarılacaktır.

Kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılması,  aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile sürdürülen barış ve birleşme görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve federal bir devlet kurulması durumunda çok önemli olacak. Bilindiği gibi Güney Kıbrıs AB üyesi ve Euro bölgesi ülkelerin mali yönetime ilişkin kurumsal yapıları son yıllarda 2010 borç krizleri sonrasında alınan kararlar çerçevesinde baştan ayağa değişti. Yeni bir mali çerçeve yasası çıkartıldı.  Orta vadeli harcama ve bütçe uygulamasına geçildi. Orta vadeli mali hedefler ve kurallar benimsendi,  yeni oluşturulan bağımsız mali kurul, bu kurallara ve hedeflere uyumu izleyecek ve kamuoyunu bilgilendirecek. Federal devlet kurulması durumunda KKTC’nin de bu standartlarda bir mali altyapıyı oluşturması ve bunun için şimdiden harekete geçmek gerekir. Hükümet bu aciliyetin farkında gözüküyor. “

TEPAV’ın KKTC’de Yaptığı 3. Proje…

TEPAV 2011-2012 yılları arasında KKTC Devletinde Fonksiyonel ve Kurumsal Gözden Geçirme Projesi” (KKTCFOKUS) [1] gerçekleştirdi. Bu proje ile  kamu kurumları ve temel kamusal politikalar kurumsal ve işlevsel olarak incelendi ve öneriler geliştirmişti. 2013 yılında Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yeniden yapılanmasına ilişkin bir danışmanlık projesi yapıldı. Kamu Mali Yönetim Projesi TEPAV’ın KKTC ile ilgili 3. projesi oluyor.

 


[1] http://www.tepav.org.tr/tr/yayin/s/694

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler