logo tobb logo tobbetu

TOBB, KOBİ’leri Dünyanın Zirvesine Taşıyor Dünya KOBİ Forumu, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının Ankara toplantılarının sonuç bildirgesine girdi. Sırada kasım ayında Antalya’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi var.  
Haber resmi
11/09/2015 - Okunma sayısı: 1717

 

ANKARA- TOBB, Dünya KOBİ Forumu’nu dünyanın zirvesine taşıyor. Dünya KOBİ Forumu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu Başkanlığı’nı yaptığı B20 (Business20) aracılığıyla G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının Ankara toplantılarının sonuç bildirgesine girdi. Böylece ilk kez B20 girişimlerinden biri G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının bildirgesine girmiş oldu.

B20, 2015 yılı boyunca, Dünya KOBİ Forumu’nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Uluslararası Ticaret Odası (ICC) işbirliğinde kurulması yönündeki çabalara öncülük etti.

Bu çerçevede, IMF-Dünya Bankası nisan ayında yapılan bahar toplantılarında, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Dünya KOBİ Forumu’nun  kuruluşunu gündemlerine aldılar. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, “bir sonraki toplantıya dek Dünya KOBİ Forumu’nun iş planının hazırlanmasını” sabırsızlıkla beklediklerini ifade ettiler. Bahar toplantılarının sonuç bildirgesinde  Dünya KOBİ Forumu’na ,“Adım Atılması Gereken Konular” başlığı altında yer verildi.  Bildirgede , Dünya KOBİ Forumu’nun görev alanının “KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme ve istihdam alanında lokomotif olma potansiyellerini daha iyi yerine getirebilmesi için danışmanlık, know-how ve e-bilgi sağlamak” olduğu vurgulandı.[1]

Dünya KOBİ Forumu ( World SME Forum- WSF), TOBB, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ortaklığında mayıs ayında kuruldu. Kuruluşun Merkezi İstanbul oldu.

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında, KOBİ’ler, KOBİ’lerin küresel değer zincirlerine daha iyi eklemlenmesini ve finansmana erişimini iyileştirmeyi amaçlayan kapsayıcılık önceliğinin merkezinde yer aldı. Bu da Dünya KOBİ Forumu’nu destekledi.

Bu çerçevede, B20,  Dünya KOBİ Forumu’nu G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının Ankara’da 4-5 Eylül 2015 ‘te yaptıkları toplantıların gündemine taşıdı. B20’nin çalışmaları sonucu, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının toplantılarının sonuç bildirgesinde Dünya KOBİ Forumu’na yer verildi. Bildirgede Forum’un “KOBİ’lerin büyüme ve istihdama katkılarını geliştirecek küresel bir kuruluş olarak hizmet vermek üzere” kuruluşunun memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Ayrıca, “kredi raporlama, menkul kıymet karşılığı kredilendirme ve iflas reformları da dahil olmak üzere KOBİ’ler için mali aracılık işlevini kolaylaştırma potansiyeli” vurgulandı.[2] Dünya KOBİ Forumu İş Planı 2015-19 Eylül sonuç bildirgesinin ekinde yer aldı.

Dünya KOBİ Forumu ile beraber, B20’nin girişimlerinden biri G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının bildirgelerinin birinde ilk kez yer aldı.

Dünya KOBİ Forumu için sırada kasım ayında Antalya’da yapılacak G20 Liderler Zirvesi var. Forum’un G20 Liderleri gündemine de gelmesi ve sonuç bildirgesine girmesi bekleniyor.

Böylece, ilk kez bir B20’nin girişimi G20 Liderleri sonuç bildirgesine girecek.

Dünya KOBİ Forumu

Dünya KOBİ Forumu ( World SME Forum- WSF), KOBİ’lerin dünya çapındaki etkisini ve büyüme düzeylerini yükseltmek amacı taşıyan bir kuruluş olarak TOBB, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ortaklığında mayıs ayında kuruldu. Kuruluşun Merkezi İstanbul oldu.

KOBİ’lerin G20, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) gibi uluslararası yönetişim kuruluşlarında etkin temsilini sağlayacak olan Dünya KOBİ Forumu, danışmanlık ve teknik destek hizmetler sunacak, KOBİ’lerin küresel tedarik zincirlerine daha iyi eklemlenmesini sağlamak için dijital platformlar oluşturacak.

 


[1] G20, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantı Sonuç Bildirgesi, 16–17 Nisan 2015, Washington DC, ABD, https://g20.org/wp-content/uploads/2015/04/April-G20-FMCBG-Communique-Final.pdf

[2] G20, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantı Sonuç Bildirgesi, 4–5 Eylül 2015, Ankara, Türkiye, https://g20.org/wp-content/uploads/2015/09/September-FMCBG-Communique.pdf

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler