logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Sak :” Çin ve Türkiye’nin birbirinden öğrenecek çok şeyi var” “Karşılaştırmalı Ekonomik Reform Perspektifleri: Çin ve Türkiye” başlıklı toplantı TEPAV’da yapıldı  
Haber resmi
07/10/2015 - Okunma sayısı: 2297

 

ANKARA- TEPAV Direktörü Güven Sak,  Türkiye’nin yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu ve bu reformları gerçekleştirirken Çin’in deneyimlerine bakmanın faydalı olacağını belirterek,  “Gerek benzer imparatorluk geçmişleri gerekse tarım ülkesi gelenekleri ile Çin ve Türkiye’nin birbirinden öğrenecek çok şeyi var” dedi.

Çin ve Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi ve dönüşümü ekseninde son 40 yılda uygulamaya koydukları ekonomik ve yasal düzenlemeleri konu alan “Karşılaştırmalı Ekonomik Reform Perspektifleri: Çin ve Türkiye” başlıklı toplantı, 5 Ekim Pazartesi günü TEPAV’da gerçekleştirildi.

Toplantı, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı, Çin Renmin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Wang Liming’in sunumuyla devam etti. Prof. Liming, sunumunda 1978’de başlayan “Çin Reformu”nun gelişmiş bir ekonomi ve Çin halkı için fırsat eşitliği sağlamak hedefiyle uygulamaya konulduğunun altını çizerek, yapılan kurumsal düzenlemelerin sonucu olarak serbest piyasa ekonomisi yoluna girildiğini ve devlet elindeki teşebbüslere kamusal bir kimlik kazandırma sürecinin başladığını söyledi.  Bu kapsamda özel teşebbüsün desteklendiğini, kamusal ve özel mülkiyet koruma kanunları çıkarıldığını ve yabancı yatırımlara yönelik teşviklerin artırıldığını ifade eden Prof. Liming,  20. yüzyılın sonlarına gelindiğinde ise söz konusu reform zincirinin kırsal bölgelerin gelişimine yönelik reformlarla devam ettirildiğini belirtti. Prof. Liming,  Çin’de her gün ortalama 10 bin yeni şirketin kurulmasının, yapılan reformların verimliliğinin bir kanıtı olarak kabul edilebileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel ile devam edildi. Panelde, Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü Dekanı Wang Wen, Çin G20 Koordinatörü Xiaolin Zhou ve Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Refet Gürkaynak yer aldı.

Prof. Gürkaynak konuşmasında, iki ülkenin önemli benzerliklerinden birinin kamusal organizasyonlarının yetersizliği olduğunu, ancak Türkiye’nin bu alanda Çin’den ileride olduğunu ifade etti. Prof. Gürkaynak, ayrıca ekonomik potansiyeline ulaşmış bu iki ülkenin çeşitli reformlar yapmasını gerektiren bir diğer ortak özelliğinin de orta gelir tuzağı sorunu olduğuna dikkat çekti.

Toplantı, katılımcıların yorum ve sorularıyla sona erdi.

Haberle ilgili dosyalar

Wang Liming in Sunumu

Etiketler: Çin, Reform, Ekonomi,

Yazdır

« Tüm Haberler