logo tobb logo tobbetu

TEPAV / Torino'da Türkiye Konuşuldu "Türkiye'yi Konuşmak" Projesi 2. Etap Ara Değerlendirme Toplantısı, Torino'da yapıldı.
12/06/2008 - Okunma sayısı: 2753

TEPAV, Istituto Affari Internazionali (IAI) ve Parallelli tarafından yürütülen "Türkiye'yi Konuşmak" Projesi'nin ikinci etabına ilişkin proje katılımcıları ara değerlendirme toplantısı 9-10 Haziran tarihlerinde Torino'da yapıldı.

Toplantıda TEPAV Uluslararası Politika Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ile Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Evin Türkiye'deki güncel gelişmelerle ilgili gözlemlerini katılımcılarla paylaştılar. Türkiye-ABD ilişkileri uzmanı Henri Barkey'in, Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin Türkiye'nin AB katılım sürecine etkileri konusundaki görüşlerini sunduğu toplantıda ayrıca, Avrupa çapındaki 8 ayrı araştırma kuruluşundan gelen proje katılımcıları da, kendi ülkelerindeki paydaşların görüşleri üzerine değerlendirmelerini ilettiler.

Projenin ikinci etabının 2008 Eylül ayında tamamlanması ve hazırlanan ortak raporun Kasım ayında yayımlanarak Türkiye ve bazı AB ülkelerinde düzenlenecek toplantılarla duyurulması planlanıyor.

"Türkiye'yi Konuşmak"

TEPAV'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine katkıları arasında yer alan iletişim stratejisi tasarlama ve uygulama misyonu uyarınca hayata geçirilen Proje'nin temelleri 2006 yılında Roma merkezli Istituto Affari Internazionali (IAI) ile ortaklaşa olarak atıldı.
Proje'nin çıkış noktası, Avrupa Birliği sürecinin üye ülkeler arası farklılık gösterdiği gibi, ülkelerde farklı görüş ve çıkarları temsil eden grupların da değişik bakış açıları ve öncelikleri olduğu bilinciydi. Benzer biçimde, Türkiye'de de farklı kesimlerin adaylık ve üyelik süreçlerine karşı, konumlarının getirdiği kaygılarla değişik tutum ve duruşlar sergilediklerine ilişkin gözlem de konunun daha derinlemesine araştırılması yönünde bir motivasyon kaynağıydı.

"Türkiye'yi Konuşmak" Projesi, Avrupa çapında sekiz araştırma kuruluşunun katılımıyla yürütülüyor. Her bir kuruluş kendi ülkelerinde Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüş, tutum ve yaklaşımları inceliyor. Proje'nin nihai amacı, yukarıda ifade edilen gözlem uyarınca, her bir üye ülke için, ülkelerde etkili olan farklı kesimlerin hassasiyetleri ve kaygılarını göz önüne alan özelleştirilmiş iletişim stratejileri geliştirmek olarak belirlendi.

Proje'nin, her bir ülkenin kamuoyu algısı uyarınca Türkiye'nin katılımına ilişkin koşullar, katılımın AB'ye etkileri ve Türkiye'ye karşı önyargıları konu alan ilk etabı 2006-2007 yıllarında tamamlandı ve sağlanan bilgiler TEPAV ve IAI işbirliği ile 2007 yılında raporlaştırıldı. Rapor, 2007 Eylül'ünde Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen bir toplantı ile Avrupalı bürokrat ve siyasetçilerle paylaşıldı.

Proje'nin ikinci etabının hayata geçirildiği 2008 yılında, çeşitli AB üye ülkelerinde ve Türkiye'de, AB katılım sürecine siyasal ve düşünsel etkileri olan farklı paydaşların Türkiye'nin AB üyeliğini nasıl değerlendirdiklerine ilişkin araştırmalar yürütülüyor.

Türkiye'ye ilişkin araştırmada siyasal partiler, silahlı kuvvetler, iş çevreleri ve meslek örgütleri, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ele alınacak.

Etiketler: Avrupa Birliği,

Yazdır

« Tüm Haberler