logo tobb logo tobbetu

Genç BIO-Girişimciler San Francisco’da kampa girdi Dünyanın en büyük biyoteknoloji etkinliği olan Bio Convention 2016 başladı. Kongre kapsamında, bu yıl ilk kez Türkiye’den seçilen iki genç bio-girişimci de eğitimler alıp, fikirlerini küresel platformda tanıtacaklar.
Haber resmi
07/06/2016 - Okunma sayısı: 1984

San Francisco- Dünyanın en büyük biyoteknoloji etkinliği olan BIO Convention 2016, 6 Haziran’da San Francisco’da 65 ülkeden 29 bin kişinin katılımıyla başladı. İlk etkinlik biyoteknoloji girişimcilerinin buluşmasıydı.

Türkiye’den seçilen 2 genç bio-girişimcinin de aralarında bulunduğu katılımcılar dünyanın önde gelen uzmanlarından eğitim alacaklar, geliştirdikleri bio ürünleri küresel platformda tanıtma ve tartışma imkanı bulacaklar.

Türkiye’yi BIO girişimcilik kampında Diploid Biyoteknolojik Ürünler şirketi ve Radyo Frekanslı Sensör girişimi temsil ediyor. İlki şirketleşmiş, ikincisi ise daha fikir aşamasında TEPAV tarafından organize edilen BIO Girişimcilik yarışmasına iştirak etmişti. BIO girişimcilik kampına Türkiye’den katılanlar, Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji odaklı inkübasyon programı olan BIO Startup vasıtasıyla seçildiler.

TEPAV Direktörü Güven Sak, “Alanında ilk ve tek olan BIO Startup Programı’na bu yıl 36 şirket ve 14 fikir aşamasında girişim katıldı. Ben Türkiye’de biyoteknolojideki girişimler de önemli bir hareketlilik görüyorum. Bu yeni teknolojiler etrafında hareketlenen girişimcilik Türkiye’deki dönüşümün tetikleyicisi olabilir” dedi. “Eskiden üniversitelerde yüksek lisans, doktora programlarına katılan gençler girecekleri kamu kuruluşunu nasıl seçeceklerini düşünürlerdi. Halbuki şimdi üniversitelerimizde bu tür programlara devam eden gençler, kendi şirketlerini kurarak nasıl zengin olabileceklerini hayal ediyorlar. Bu son derece sağlıklı bir durum. Bakın mesela Diploid Biyoteknolojik Ürünler şirketi Ege Üniversitesi’nde yüksek lisans-doktor programlarının etrafında oluşmuş. Yine fikir aşamasında bir araya gelen RF Sense girişim grubu da ODTÜ’de eğitimlerine devam eden gençlerden çıkıyor. Siz dikkatli bakmıyor olabilirsiniz ama Türkiye’de gençler kendi garajlarında harıl harıl çalışıyorlar.” diye de ekledi.

BIO Startup Programı TEPAV-Viveka işbirliği ile Ankara’da 7-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmişti. BIO Startup Programı’nın teşkili ve buradan seçilenlerin BIO Girişimcilik kampına katılımı MSD’nin desteği sayesinde mümkün oldu.

Türkiye bu yıl BIO’da kalabalık bir heyetle temsil edilecek. Biyoteknolojide yatırım çekebilmek için Türkiye inovasyon ekosistemdeki yenilikleri duyurmak amacıyla 6-9 Haziran’da San Francisco’da Türkiye heyeti birçok toplantıya katılacak. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye’nin BIO Convention’a katılımını TOBB desteğiyle TEPAV organize ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2015 yılında ortaya koyduğu “İnovasyon2 (İnovasyonkare): İnovasyon konuşmuyoruz-İnovasyon yapıyoruz” programı çerçevesinde, TEPAV organizasyonu ile Türk şirketlerinin ve araştırma merkezlerinin BIO’ya katılımını sağlıyor

 

Türkiye’den BIO 2016’ya Katılan BIO-Girişimciler

Diploid Biyoteknolojik Ürünler

2016 yılı Haziran ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknogirişim Sermaye Desteği kapsamında kurulmuş bir firmadır. Şirket ekibi, iki kurucu ortak ve bir mühendis adayı ile üç kişiden oluşmaktadır. Şirket kurucularından Furkan Ozan Çöven(24) Ege Üniversitesi Biyomühendislik mezunu olup yine aynı bölümde yüksek lisansına devam etmektedir. Diğer ortak Turgut Mesut Yılmaz(25) Ege Üniversitesi Biyomühendislik lisans sonuncu sınıf öğrencisidir.

Şirketin prototipini geliştirdiği ürün, mantar temelli izolasyon malzemesidir. Malzeme tarımsal atıkların ve mantar misellerinin biyoteknolojik yöntemlerle kaynaştırılmasıyla üretilmektedir. Mevcut yalıtım panellerinin %75’i petrokimyasal bazlı olup çevreye ve insana zararlı gaz salınımı yapmaktadır. Üretimleri ise petrol tabanlı olduğu için sürdürülebilir bir ürün değildir. Mantar izolasyonu ise %100 doğal bir ürün olup kimyasal madde içermemektedir. Çevreye ve insana herhangi bir zararı yoktur. Tarımsal atıklar kullanılacağı için atıklar değerlendirilmekte ve sürdürülebilir bir üretim imkânı sunmaktadır.

İş fikri 2013 yılında ortaya çıkmış olup 2014 yılında TÜBİTAK tarafından 2500 TL hibe ile ilk araştırma çalışmalarına başlanmıştır. İlk testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından bir dönem kendi kaynaklarını kullanarak denemelerine devam etmiştir. EBİLTEM-TTO tarafından düzenlenen MERİSTEMEGE Girişimcilik kursunda iş fikri olgunlaştırılmış ve ardından Teknogirişim Desteği ile 100.000 TL hibe alınarak Diploid Biyoteknolojik Ürünler LTD. ŞTİ kurulmuştur. Ürün şuan prototip aşamasında olup Haziran 2017’de üretime başlanması hedeflenmektedir.

 

RF-SENS Elektronik Biyoteknoloji

RF-SENS anında ve yerinde, ucuz maliyetli ve güvenilir, kolay kullanıma sahip tek kullanımlık biyoçipler tasarlamaktadır. Bu biyoçipler sayesinde bakterilerin varlığı ve çeşidi, inkübasyon işlemi olmadan, radyo-frekanslı dalgalar ve immünoassay gibi yöntemlerle dakikalar içierisinde algılanmaktadır. Uluslar arası patent başvurusu yapılan bu teknoloji, ilk olarak sudaki bakterilerin dakikalar içerisinde hassas ve seçici bir şekilde tespit edebilen ColiSense ile ürüne dönüşmesi planlanmaktadır.

Biyosensör uygulamalarında laboratuvar deneyimine gerek duyulmaması, analizin herkes tarafından gerçekleştirilebilmesi ve çoğunlukla ayırma, inkübasyon gibi ek işlemler gerektirmemesi, biyosensörlerin mikroorganizma tayininde odak nokta haline gelmesine neden olmuştur.

Kurucu ortaklarından Ahmet Kuzubaşlı(25), ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Prof.Dr. Şimşek Demir, E. Elektronik Müh.'de öğretim görevlisi, Prof.Dr. Tayfun Akın ise ODTÜ-MEMS Üretim ve Araştırma Merkezi'nin başkanıdır. ODTÜ'deki görevinden ayrılan Ahmet Kuzubaşlı, firmada İş Geliştirme görevini yürütmektedir.

Süleyman Kazım Sömek(24) ( Makine Mühendisi) daha önce 4 senelik start up deneyiminin ardından Mikro sistem tasarımı ve akışkan modelleme mühendisi olarak Rf Senste çalışmaktadır. ( Lisans Odtü Makine Mühendisliği- Yüksek Lisans ODTÜ Mikro Nano Teknoloji Departmanı)İlker Comart (33) ( Elektronik mühendisi.) 10 senelik mikro elektro mekanik üretim proses tecrubesisnin ardından proses mühendisi olarak ekibimizde yer almaktadır.

(Lisans Odtü Elektrik Elektronik Mühendisliği- Yükseklisans Odtü Elektik Elektronik Mühendisliği- Doktora Odtü Mikro Nano Teknoloji Departmanı)

Bu proje, TÜBİTAK tarafından Türkiye'de düzenlenen ulusal yarışmada ve Birleşmiş Milletler tarafından San Francisco'da gerçekleştirilen global yarışmada birincilik elde etmiştir.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler