logo tobb logo tobbetu

San Francisco’da, SEYK ve Yeni Sınai Mülkiyet Hakları Kanun Taslağı dikkat çekti Türkiye, bu yıl San Francisco’da düzenlenen BIO Convention 2016’ya kamu, şirket ve araştırma merkezi temsilcilerinden oluşan 110 kişilik kalabalık bir heyetle katıldı.
Haber resmi
13/06/2016 - Okunma sayısı: 2996

San Francisco - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin İnovasyonKare İnisiyatifi çerçevesinde, Türkiye heyeti, TEPAV tarafından organize edildi. BIO 2015’ten BIO 2016’ya Türkiye’de biyoteknoloji alanında atılan adımlar San Francisco’da yabancı yatırımcılarla paylaşıldı. Bunlar arasında Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi (SEYK) ve Yeni Sınai Mülkiyet Hakları Kanun Taslağı, BIO 2016’da en fazla dikkat çeken iki konu oldu.

BIO Convention 2016’da düzenlenen Türkiye Panelinde tartışmanın odağında SEYK vardı. Panelin moderatörlüğünü TEPAV İcra Direktörü Güven Sak yaptı. BIO 2015’ten BIO 2016’ya yeniliklerin paylaşıldığı panelin ana konusunu Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi (SEYK) oluşturdu. Panelde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Celil Göçer, Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, TÜBİTAK Uluslararası Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Şaban Tekin ve BIO Başkan Yardımcısı Joe Damond konuşmacı olarak yer aldı. 26. Dönem Tokat milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Celil Göçer, Türkiye’nin dinamik siyasi ortamına rağmen ekonomi politikalarında istikrarın dikkat çekici olduğunun altını çizdi. Politika istikrarını sağlayan temel mekanizmanın siyasi karara bağlanmış, TBMM’de kabul edilmiş üst politika belgeleri olduğunu vurguladı. Bu çerçevede, Türkiye’nin, ileri teknolojili yapıya geçiş hedefinde bir değişiklik olmadığını, biyoteknoloji gibi yeni teknolojilerin bu istikrar ortamında en önemli başlıklardan birini oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye panelinde, 2015 yılı sonunda, 10. Plan ve ilgili dönüşüm programları gereği olarak, oluşturulan SEYK’in 2016 yılında tam 18 kez toplandığının altı çizildi. SEYK çalışmalarının, Türkiye’nin biyoteknolojik yatırımlar için olumlu bir ortam oluşturma kararlılığının bir göstergesi olduğu vurgulandı. SEYK’in hem kamu içi politika koordinasyonu hem de özel sektörle politika diyalogu sürecindeki rolü özellikle belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve TÜBİTAK’tan komite, sağlık endüstrilerinde etkin politika koordinasyonunu sağlamayı amaçlıyor. SEYK üyesi kurumların temsilcileri kendi gündemlerini yabancı yatırımcılarla paylaşmak ve hazırlanmakta olan yatırım ortamını anlatmak için BIO 2016 Türkiye Heyetine katıldılar. TİTCK’dan Dr. Hakkı Gürsöz, Eda Cindoğlu ve Nihan Burul Bozkurt, SGK’dan Mustafa Kuruca ve Abdülkadir Burkan, TÜSEB’ten Prof.Dr. Ali Osman Kılıç ve Fikrettin Şahin, TÜBİTAK’tan Prof.Dr.Şaban Tekin, Kalkınma Bakanlığı’ndan Umut Gür ve Özgür Kadir Özer, Hazine Müsteşarlığı’ndan Hülya Paşalıoğlu heyette yer aldı. BIO 2016 süresince ekosistemdeki tüm paydaşlarla ayrı ayrı toplantılar ve çok uluslu şirketlerle bire bir görüşmeler yapıldı.

BIO 2016’da öne çıkan bir diğer konu, TBMM’de olan yeni Sınai Mülkiyet Kanunu’ydu. Türkiye’nin artık uluslararası standartlara çok yakın bir yasal düzenlemeye sahip olacak olması BIO 2016’da Türkiye heyetinin yaptığı toplantılarda büyük ilgi uyandırdı. Amerikan Ticaret Bakanlığı’yla yapılan toplantıda da en çok dikkat çeken konu yeni Sınai Mülkiyet Kanunu oldu.

Ayrıca Gelişmekte olan Ülkeler Paneline katılan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç Türkiye’de son bir yılda atılan adımları özetledi. Kılıç konuşmasında, SEYK’in kuruluşu ve faaliyetlerinin yanı sıra, yeni Sınai Mülkiyet Kanun tasarısına, Maliye Bakanlığı’nın patent box düzenlemesine, Hazine Müsteşarlığı’nın fonların fonu düzenlemesine ve TÜSEB’in operasyonel hale getirilmesi ve başkanlığını yaptığı Biyoteknoloji Enstitüsü’nün kuruluşuna değindi. Türkiye’nin biyoteknoloji alanında teknoloji transferini destekleyecek yabancı sermaye yatırımlarına uygun iklim şartları oluşturmaya ve yeni girişimleri desteklemeye özen gösterdiğini söyledi.

Yabancı yatırım potansiyeli olan şirketlerle yapılan görüşmelerde de biyoteknoloji yatırım iklimine ilişkin sorulara cevap verildi. Ayrıca toplantılarda TOBB’un İnovasyonKare İnisiyatifi anlatılarak, Türkiye’de biyoteknoloji yatırım ikliminin iyileştirilmesi için TOBB bünyesinde oluşturulan Biyoteknoloji Sektör Meclisi (TOBB BİO)’nin çalışmaları da anlatıldı.

110 kişilik Türkiye heyetinde içlerinde Abdi İbrahim, İlkogen, Neutec, Atabay, Nobel, Zadevital, Sentegen, Y&B Pharma, Rx, İEİS, PAGEV’in bulunduğu yerli endüstrisinin önde gelen temsilcileri, MSD, Sanofi, Janssen, BioMarin, Bayer, NovoNordisk, GSK, AİFD, Celgene gibi çok uluslu şirketlerin Türkiye temsilcileri ile Bioİzmir, Depark, Argefar, İSEK, İVEK gibi araştırma kuruluşlarından temsilciler yer aldı.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler