logo tobb logo tobbetu

TEPAV'dan Bölgesel Rekabet Gündemi Tasarımı İçin Rehber  
Haber resmi
06/10/2016 - Okunma sayısı: 2080

TEPAV’ın GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile yürütülen GAP Bölgesi için Rekabet Gündemi Projesi kapsamında hazırladığı “Bölgesel Rekabet Gündemlerinin Tasarımı İçin Araç Seti” başlıklı rehber kitap yayımlandı.

“Bölgesel Rekabet Gündemlerinin Tasarımı İçin Araç Seti”, günümüzde bölgesel kalkınma yaklaşımlarının temelini oluşturan bölgesel rekabet edebilirlik stratejilerinin başarılı bir şekilde geliştirilebilmesini sağlamak için analiz araçlarını bir araya getirmekte uygulama odaklı, kullanıcı dostu bir içerik sunmaktadır. Çalışma, bölgelerin içsel gelişme dinamiklerinin, sektörel yoğunlaşma alanlarının tanımlanmasının yanı sıra rekabetçilik konusunda gelişmeye açık alanlarının tespiti amacıyla kullanılabilecek farklı araçları tanıtmakta; nasıl kullanıldığını anlatmakta ve bu araçların “rekabet gücü gündemleri”nin oluşturulmasındaki işlevini tartışmaktadır.

Bölgesel rekabet gündeminin içeriğini zenginleştirmek için kullanılabilecek analitik araçlar rehber kitapta dokuz analiz başlığında toplandı. Birbirlerini etkileyen bütünleşik bir yapıya sahip ve bölgesel rekabet gücünü doğrudan ilgilendiren dokuz farklı düzlemde ele alınan alanlar şunlardır: (i) yatırım ortamı analizi, (ii) ihracat performansı ve üretim yapısı analizi, (iii) değer zinciri analizi, (iv) beceri seti analizi, (v) bağlantı düzeyi analizi, (vi) dış ekonomik çevre analizi, (vii) bölgesel yenilikçilik ekosistemi analizi, (viii) yerel girişimcilik ekosistemi  analizi ve (ix) yaşam kalitesi analizi. Çalışmada aynı zamanda ölçme, performans analizi, kıyaslama, nedensellikleri tespit etme gibi farklı amaçlara yönelik analizlerin nasıl yapılabildiği ve bunların bölgesel rekabet gücü gündemleri için nasıl anlamlar türetebildiği ele alındı.

Rehber kitapta tanıtılan analitik araçların yanı sıra, son bölümde analizlerden senteze gidilmesi ve ortaya bir hikaye çıkarılmasına yönelik bir çerçeve sunulmuştur. Araç setinin son bölümü olan bölgesel rekabet gündeminde, bu araç setindeki araçların kullanılmasından sonra nasıl bir yol izlenebileceğine ilişkin öneriler yer almaktadır. Bu öneriler araçların kullanılmasıyla ortaya çıkan sonuçların sentezlenmesi ve bölgesel rekabet gücü hikayelerinin nasıl ortaya koyulabileceğine ilişkin öneriler niteliğindedir.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler