logo tobb logo tobbetu

Yeni ABD Başkanı Trump ve Küresel Ticaret Politika Notu / Bozkurt Aran
Haber resmi
16/11/2016 - Okunma sayısı: 4487

ABD’nin Başkanlık seçimlerinde yarışan adayların Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’ın seçim kampanyaları sırasında ifade ettikleri görüşler tüm ülkeler için belirleyici sonuçlar doğuracak nitelikte olması dolayısıyla küresel ölçekte bir ilginin odağını oldu. Trump’ın bazıları için çekici ve çoğunluğu için itici ancak mutlaka ilginç açıklamaları da seçime ayrı bir boyut getirdi.  Seçim sonuçları Donald Trump’ın beklenmedik başarısı ile sürprizle sonuçlandı. Trump’ın seçim kampanyası sırasında çarpıcı açıklamaları arasında küresel ticarete ilişkin önermeleri uluslararası ticaret düzeninde kapsamlı bir değişime işaret ediyor. Burada Trump’ın seçim platformunda yerleşik küresel ticaret düzeni konusundaki görüşleri mevcut sistemi ne şekilde sorguladığı ele alıyor.

Tabiatıyla Başkan adayı Trump ile Başkan Trump arasında yaklaşım farkı olabileceği, gerçekte uygulamaların açıklamalarla ne kadar örtüşeceği henüz belirsizliğini korumakta. Bununla birlikte, seçim kampanyası sırasında yapılan önermelerin iki aylık geçiş döneminde ne şekilde evirileceği ciddi olarak tartışılmaya başlandı.

Trump’a seçimi kazandıran platformu, özellikle ABD toplumunda  “küreselleşme”den yarar sağlamamış ve ülke içinde artan eşitsizlik dolayısıyla “korunmamış” veya “kollanmamış” hisseden kitlenin mevcut “kurulu düzene” (müesses nizam-establishment) karşı biriken kitlesel tepkisi ve bir başkaldırışı olarak nitelendirmek olasıdır. Trump temel seçim platformunu Amerika’nın “unutulmuş insanları” olarak nitelendirdiği kitlenin artık unutulmayacağı ve önemseneceği üzerine şekillendirdi. Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel olarak büyük şirketlerinin çıkarlarına duyarlı ve küreselleşme konusunda kararlı bir geçmişe sahip olduğu dikkate alındığında, Trump’ın önermelerinin bu partide dirençle karşılanması sürpriz olamadı.

Diğer taraftan Trump kampanya sırasında ısrarla, sosyal politikalar bakımından daha liberal Demokrat Partili Hillary Clinton’ı büyük şirketlerden mali destek alan, bunlarla iç içe ve kurulu düzenin bir parçası olarak ve “neo-liberal” Başkan Obama’nın devamı olarak tanımladı.

 

Politika notunun devamı için tıklayınız.

"Trump'ın küresel ticarete bakışı" videosu için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler