logo tobb logo tobbetu

TEPAV Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Gönenç OHAL KHK’ları Panel’inde Konuştu
Haber resmi
22/11/2016 - Okunma sayısı: 2114

TEPAV Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gönenç Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde 18 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen “OHAL KHK’ları” panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Ankara Barosu ve Türk Hukuk Derneği’nin birlikte düzenlediği panel Türk Hukuk Derneği Başkanı Yaşar Çatak’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde TEPAV’dan Prof. Dr. Levent Gönenç, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Devrim Güngör ve Ankara Barosu’ndan Av. Memduh Tekelioğlu konuşmacı olarak bulundular. İlk konuşmacı olarak söz alan Prof. Gönenç, OHAL’in hukuk dışı bir rejim olmadığının ve anayasa çerçevesinde sürdürülmesi gereken bir rejim olduğunun altını çizerek başladı. Devamında OHAL uygulamalarının “Hukuk Devleti” ilkesine uygunluğunun sağlanması için özellikle yargısal denetim gerekli olduğunu ve bütün çağdaş liberal demokratik anayasal sistemlerde bunun OHAL uygulamasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti. Prof. Gönenç, OHAL rejiminin iç hukuk ve uluslararası hukuk olmak üzere iki mecrada denetlenebileceğini ekledi.

Konuşmasını üç başlığa yayan Prof. Gönenç, ilk başlık altında OHAL KHK’larının denetimi konusuna değindi. Anayasa gereği OHAL KHK’larının Anayasa Mahkemesi tarafından esas ve şekil bakımından denetlenemediğini ancak Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte geliştirdiği içtihatla OHAL’in gereklerini aşan KHK’ları denetlediğini hatırlattı. Prof. Gönenç Anayasa Mahkemesi’nin son kararıyla eski içtihadından döndüğünün altını çizdi. Böylece OHAL’in gereklerini aşabilecek yeni KHK’lara kapı açıldığı değerlendirmesini yapan Prof. Gönenç bu noktada OHAL KHK’larının bir kriz çözme enstrümanı olduğunu, bir yönetme aracına dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Gönenç’in ikinci başlığını OHAL KHK’larının TBMM tarafından kabul edilip kanunlaştırılmasına ayırdı. Gönenç, bu yolla kanun haline gelen KHK’ların Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenebileceğini ve bunun Hukuk Devleti ilkesinin OHAL rejiminde geçerli kılınması açısından önemli bir fırsat olduğuna işaret etti.

TEPAV Hukuk Çalışmaları Merkezi Direktörü’nün üçüncü ve son başlığını OHAL KHK’larına dayanarak yapılan idari işlemler oluşturdu. Prof. Gönenç bu bağlamda OHAL süresince yapılan çeşitli işlemleri niteliklerine göre değerlendirerek bu işlemlerin yargısal denetim yollarım üzerinde durdu.

Prof. Gönenç son olarak OHAL KHK’larının uluslararası yargısal mekanizmalar aracılığıyla denetimi konusuna değindi. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yapacağı denetimin niteliği ve vereceği olası kararlar hakkında bilgi verdi.

Panelin ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Devrim Güngör OHAL KHK’larını ceza muhakemesi hukuku ilkeleri çerçevesinde ele aldı. Doç. Dr. Güngör 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında çıkarılan OHAL KHK’larındaki birçok düzenlemenin özgürlükçü ceza muhakemesi hukuku ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade etti ve bu tespitini örneklerle somutlaştırdı.

Panel Avukat Memduh Tekelioğlu’nun OHAL sürecinde savunma görevi üstlenecek avukatlara verdiği teknik bilgiler ve pratik tavsiyeler ile dinleyicilerin süreçteki tecrübe ve sıkıntılarını paylaştığı soru cevap bölümüyle sona erdi.

Ankara Barosu haberi için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler