logo tobb logo tobbetu

OSB’lerde Son Günlerdeki Elektrik Kesintilerinin Maliyeti Yaklaşık 150 Milyon Dolar Değerlendirme Notu / Can İtez & Seda Başıhoş
Haber resmi
07/01/2017 - Okunma sayısı: 4015

2016’nın son, yeni yılın ilk günlerinde özellikle Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da etkisini gösteren elektrik kesintileri ciddi tartışmalara yol açtı. Bu tartışmaların iki eksenden ilerlediği söylenebilir. Birinci eksen bu kesintilerin nedenlerine ve çözüm önerilerine yoğunlaşırken, ikinci eksende, etkilenen organize sanayi bölgelerinde (OSB) üretimin kısmi olarak durmasından kaynaklı ekonomik etkiler üzerinde duruldu. Bu tartışmalar hala sıcaklığını korur ve yeni bir soğuk hava dalgası Marmara’ya yaklaşırken, 30 Aralık - 4 Ocak tarihleri arasında OSB’lerde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomik etkileri üzerine hesaplamalarımızı paylaşmak istedik. (Birinci eksende süren tartışmalar için ayrıca bkz. http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/4142).

Bu çalışmada yapılan hesaplamalar,  elektrik kesintilerinin yaşandığı Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ OSB’lerinde ortaya çıkan ekonomik kaybı ölçmeyi amaçlıyor. Hesaplamalarda iki temel girdi kullanıyoruz. Birincisi, OSB’lerin 2015 ya da 2014 Aralık ve Ocak ayı için elektrik tüketim değerleridir. İkincisi ise ilgili OSB’lerden alınan, hesabın dikkate aldığı tarih aralığında yaşanan kesintilerin ne kadar sürdüğüne ilişkin bilgidir. OSB’lerden toplanan bilgiyi dikkate alması nedeniyle ikinci girdide düşük bir hata payı olmakla birlikte, 30 Aralık-4 Ocak tarihlerinde elektrik kesintisine maruz kalan ve bu iki girdiyi sağlayan Tablo 1’deki OSB’leri hesaba dahil ettik.

Değerlendirme notunun tamamı için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler