logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin Gümrük Birliği Reformu Avrupa Parlamentosu'nda Masaya Yatırıldı  
Haber resmi
25/01/2017 - Okunma sayısı: 3299

Gümrük Birliği’nin reformu konusunda Brüksel’in önde gelen düşünce kuruluşlarından Avrupa Komşuluk Konseyi (ENC), 25 Ocak 2017'de özel sektör grupları ve ticaret dernekleri de dahil olmak üzere Türkiye ekonomisi uzmanları ve akademisyenlerle Gümrük Birliği konusu hakkında Avrupa Parlamentosu’nda yuvarlak masa tartışma toplantısı düzenledi. Etkinlikte TEPAV G20 Çalışmaları Direktörü Dr. M. Sait Akman da bir sunum yaptı.

Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi sürecinde başta iş çevreleri olmak üzere geniş bir sivil toplum kesimini temsil eden kuruluşların yanı sıra AP milletvekilleri, Avrupa Komisyonu yetkilileri ve Türk iş dünyasının Brüksel’deki temsilcileri büyük ilgi gösterdi. Toplantıda, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesinin, hem Avrupa Birliği’nin hem de Türkiye’nin iktisadi büyümeye olan ihtiyaçları dikkate alındığında, hayati olduğu vurgulandı.

Toplanın açılış konuşması, AP Türkiye Raportörü Kati Piri tarafından yapıldı. Piri konuşmasında Gümrük Birliği konusunun hem Türkiye, hem de ‘ticaret politikası’ gibi iki hassas konuyu içerdiğini ve dikkatli bir şekilde ele alınmaması halinde Avrupa Parlamentosu’nda bir ‘karmaşık durum’ yaratabileceğini vurguladı.

TEPAV’dan Sait Akman mevcut Gümrük Birliği’nin günümüz ticaret ilişkilerini yönetmede yetersiz kaldığı konuları analiz ettiği konuşmasında, özellikle AB’nin üçüncü ülkeler ile olan serbest ticaret anlaşmalarının (STA) düzenlenmesi ve GB’nin genişletilmesi düşünülen hizmetler, tarım ve kamu alımları gibi alanlarda ne gibi zorluklar ile karşılaşılabileceği konularına dikkat çekti. GB’nin güncellenmesi müzakerelerinin AB bağlamında, AB’nin münhasıran yetkili olduğu bir ‘ticaret anlaşması’ mı ya da üye ülkelerin sürece katıldığı bir ‘karma anlaşma’ olarak mı ele alınacağı konusunun da önemli olduğunu vurgulayan Akman bu konuda henüz bir netlik olmadığını söyledi.

 

Toplantının İngilizce özeti için tıklayınız.


Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler