logo tobb logo tobbetu

Kuşak ve Yol Perspektifinde Türkiye Çin Ekonomik İlişkileri TEPAV, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile birlikte 9 Mayıs 2017 tarihinde küresel anlamda gelişmeler ve bunların ikili ekonomik ve ticari ilişkilerine yansımalarının ile geleceğinin tartışıldığı bir toplantı gerçekleşti
Haber resmi
10/05/2017 - Okunma sayısı: 4380

TEPAV İcra Direktörü Sak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada dünyanın merkezinin Asya-Pasifik’e kaydığını, Türkiye-Çin ilişkilerine daha bir önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sak, “Kuşak ve Yol” projesinin de aslında Asya'nın dönüşüm projesi olduğunu vurguladı. Çin ile Türkiye’yi birbirine benzeten Güven Sak, “Her İki ülkenin de  heybesinde satacak pamuğu var. Bu da çevre ülkelerle ticaretin geliştirilmesini gerektiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Türkiye’nin Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, “Çin, Türkiye ile her alanda önemli iş birliğini yapma niyetindedir. İki ülkenin dış ticaret hacmi 2016 yılında 19,4 milyar dolar olurken Çin de Türkiye'nin en önemli ikinci ticari partneri olmuştur. Türkiye-Çin müteahhitlik hacmi ise 18 milyar dolara ulaştı” dedi.

Büyükelçi Yu Hongyang, iki ülkenin iş birliğini artırması gerektiğini belirterek, 14-15 Mayıs'ta Pekin'de Kuşak ve Yol Uluslararası İş birliği Zirvesi’nde ortak çalışma platformları oluşturulacağını belirtti. Zirve hakkında detaylı bilgi veren Yu Hongyang, 28 ülkeden üst düzey yetkilinin etkinliğe katılacağını ve 110 ülkeden yaklaşık 61 kuruluşun toplantıda hazır bulunacağını söyledi. Zirvede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte enerji, ulaştırma ve ekonomi bakanlarının da toplantıya katılacağının altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın (Büyükelçi E.) yönettiği panel oturumlarına geçildi. Toplantının “Kuşak ve Yol” Vizyonu ve İkili Ticari İlişkilere Katkısı konulu oturumuna panelist olarak katılan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre;  Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Ersin Erçin ve Merkez Bankası Kıdemli Ekonomisti Yüksel Görmez uluslararası gelişmeler çerçevesinde “Kuşak ve Yol” projesini ekonomik ve siyasi açıdan değerlendirdiler. Çin’in ekonomik dönüşüm hikâyesinin ve reform kapasitesinin küresel boyutunun ele alındığı oturumda Yüksel Görmez, “Kuşak ve Yol” vizyonunun başarısı için “liderlik; küresel işbirliği ve kapsayıcılık; iletişim” koşullarını sıraladı.

İş Dünyası Perspektifinin ele alındığı ikinci oturumda Emekli Büyükelçi Koray Targay’ın yanı sıra Çin finans sektöründen dünyanın en büyük bankası ICBC Turkey Bank temsilcisi Li Jun ve beşinci büyük bankası Bank of China Türkiye Baş Temsilci Yardımcısı Cai Wanhang konuşmacı olarak yer aldı. Çinli bankacılar yatırım portföyleri hakkında bilgi verdi ve Türkiye’den beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundular. En önemli teknoloji firmaları arasında öne çıkan Genertec adına Türkiye Genel Müdürü Zang Ying firmaların gözünden “Kuşak ve Yol” vizyonunu değerlendirdi. Uzun yıllar Türkiye’de görev yaptığını söyleyen Çin bankalarının temsilcileri ve aynı zamanda taahhüt konularında da etkin konumu bulunan Genertec’in yetkilisi iki ülke şirketleri arasında ciddi işbirliği olanaklarının bulunduğunu kaydetti.

Haberle ilgili dosyalar

Yuksel Gormez Sunum

Etiketler: Çin,

Yazdır

« Tüm Haberler