logo tobb logo tobbetu

Erşat Salihi’nin Referandum Olursa İç Savaş Çıkar Uyarısı
Haber resmi
18/09/2017 - Okunma sayısı: 4495

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, 15 Eylül tarihinde TEPAV’da gerçekleşen "Referanduma Doğru Irak’ın ve Türkmenlerin Geleceği" başlıklı toplantıya katıldı. TEPAV Bölge Çalışmaları Politika Analisti Hüseyin Raşit Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda Erşat Salihi, Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunun 25 Eylül'de yapmayı planladığı referanduma dair konuştu.

Referandumun hem Irak’ta hem de bölgede savaş çıkarma riski taşıdığını dile getiren Salihi, "Kürtleri attıkları tek taraflı adımları gözden geçirmeye ve referandumu ertelemeye değil, süresiz iptal etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. IŞİD'in bölgede en çok zarar verdiği topluluklardan birinin Türkmenler olduğunu söyleyen Salihi, Türkmenlerin Irak'ta hiçbir zaman silahlı güç olmadığını, barışçıl politikalar izlediğini, ve her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ancak şimdi kendi topraklarımızdan sürülme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Erşat Salihi, "Referandum olursa Irak'ta iç çatışma çıkar; hem Kürtler kendi aralarında savaşırlar, hem de Irak içinde mezhep çatışması doruk noktasına ulaşır. " ifadelerini kullandı. Işid’in önemli ölçüde geriletildiği ve bölgenin barışa doğru evrildiği bir dönemde referandumun yeni bir iç savaşı tetiklemesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Erşat Salihi Türkmenlerin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Salihi, "Kerkük ABD müdahalesinden önce 850 bin kişinin yaşadığı bir şehirdi. Şimdi ise bu şehrin nüfusu 1 milyon 850 bin. Şehrin demografik yapısıyla oynandı. Bu nedenle Kerkük’te referandum yapılsa bile Kerküklülerin iradesinin sandığa yansıması mümkün değil." dedi.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler