logo tobb logo tobbetu

ABD Başkanlık Seçimleri TEPAV'da Gerçekleştirilen Toplantıda Değerlendirildi ABD Temsilciler Meclisi Eski Üyesi ve Uluslararası Kriz Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Stephen J. Solarz, TEPAV'da ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
15/10/2008 - Okunma sayısı: 1576


TEPAV, Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile 15 Ekim 2008 tarihinde, ABD Temsilciler Meclisi Eski Üyesi ve Uluslararası Kriz Grubu Yürütme Kurulu   Üyesi Stephen J. Solarz'ın ana konuşmacı olarak katıldığı "US Elections: Political Dynamics of the Race and Electoral Collage" başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Stephen J. Solarz yaptığı sunumda dört temel konu üzerine odaklandı:

4 Kasım 2008 tarihinde gerçekleşecek olan Başkanlık seçimleri,
ABD içi siyasi dinamikler ve seçici kurulun önemi,
Son kamuoyu yoklamalarının analizi ve ABD kamuoyunun adaylara ilişkin düşünceleri,
Adaylar arasındaki başlıca farklılıklar.

Solarz, Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain için gerçek bir Amerikan kahramanı nitelemesini yaparken; Demokrat Parti adayı Barack Hussein Obama'nın ise çok karizmatik ve zeki bir kişilik olduğunu vurguladı. Obama'nın siyah olmasından dolayı seçim yarışının başında kendisine yönelik tepkiler olsa da şu an milyonlarca insanın kendisine oy verdiğini belirtti.

Konuşmasında Obama'nın seçim sonunda Başkanlık koltuğuna oturacağını düşündüğünü ve bu durumun ırkı, cinsiyeti ve rengi ne olursa olsun herkesin ABD'de en üst makamlara ulaşabilmesinin mümkün olduğunun göstergesi olacağını belirtti. Ayrıca Obama'nın seçimleri kazanması halinde bunun ABD tarihi için sıra dışı bir olay olacağının altını çizdi.

Seçime ilişkin en güvenilir kamuoyu anketlerine www.realclearpolitcs.com internet sitesinden ulaşılabileceğinin bilgisini veren Solarz, son anketlerden gelen sonuçlara göre Obama'nın McCain'in önünde gittiğini vurguladı. (Obama % 49,8, McCain %42,5) Ancak bu durumun ilerleyen günlerde değişebileceğini de unutmamak gerektiğini vurgulayan Solarz, ABD seçim sistemine göre asıl belirleyici olanın, seçici üye sayısı yüksek olan eyaletlerde önde gitmek olduğunu belirtti.

Adayların dış politika konularındaki düşüncelerine de değinen Solarz, her iki adayın da Türkiye'nin bölgede stratejik öneme haiz bir ülke olduğunu bildiklerini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini aktardı. Obama'nın, Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki arabuluculuk rolünü desteklediğini ancak (sözde) Ermeni soykırımı konusunda Türkiye'yi rahatsız edebilecek fikirleri olduğuna değindi. McCain'in ise (sözde) Ermeni soykırımına ilişkin düşüncelerinin Türkiye ile paralel olduğunu belirtti.

Irak'tan çekilmeye ilişkin ise taraflar arasındaki ayrımın net olduğunu, Obama'nın çekilmeden yana tavrına karşılık McCain'in Irak'ta kalma taraftarı olduğunu vurguladı. İran konusunda her iki adayın da askeri bir müdahaleden yana olmadığını ancak McCain İran'ı ikna etmek mümkün olmazsa ekonomik ve diplomatik baskının daha da artması gerektiğini düşündüğünü, Obama'nın ise İranlı yetkililerle müzakereleri başlatmak yönünde fikirlerinin olduğunu belirtti.

Türk dış politikası açısından büyük öneme haiz Kıbrıs konusunda her iki adayın da Annan Planı'nı desteklediğini belirten Solarz, Obama'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adadan çekilmesi gerektiğini düşündüğünü ancak bu konudaki fikrini değiştirebileceğini ifade etti.

Solarz, toplantının son bölümünde katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Haberle ilgili dosyalar

Program

Yazdır

« Tüm Haberler