logo tobb logo tobbetu

Türkiye’ye Gelen Ve Türkiye’den Giden Doğrudan Yatırımlardaki Gelişmeler | Ekim 2017 ODI/FDI Oranı Uzun Dönemli Ortalamasının Üzerinde
Haber resmi
15/12/2017 - Okunma sayısı: 4508

 

Yurt dışına giden (ODI ) ve yurt içine gelen (FDI ) doğrudan yatırımların nasıl seyrettiğini, ODI/FDI oranı üzerinden izlemek mümkün. Bu oran basit bir bölme işlemi ile elde edilse de, aslında Türkiye’nin yatırım ortamına ilişkin önemli ipuçları vermektedir. Çünkü yatırımcıların kararları, iç pazarın cazibesi, işgücü maliyetleri, vergisel yükler, işgücünün sahip olduğu beceri seti ve siyasi – ekonomik istikrar gibi pek çok unsurdan etkilenmektedir. Dolayısıyla ODI/FDI oranındaki yükseliş, bir ülkenin yatırımcılar için cazibesini yitirmeye başladığını ve/ya ülkeden giden yatırımların gelen yatırımlara göre daha hızlı arttığını anlatan bir gösterge olarak değerlendirilmelidir.

ODI/FDI oranı Ekim 2017’de %24 seviyesinde gerçekleşti.

2000’li yıllara kadar neredeyse yatay bir seyir izleyen yurt içinde doğrudan yatırımlar, 2003 yılından sonra dalgalı bir seyir izlemeye başlamış ve Ekim 2017  itibarıyla da yaklaşık 11,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.
Türkiye’den giden doğrudan yatırımlar ise 2002 yılından itibaren hızla yükselmiş ve Ekim 2017 itibarıyla 2,7 milyar ABD doları seviyesine ulaşmıştır. Doğrudan yatırımların yurt içi hâsılaya (GSYİH) oranına 2006-2016 dönemi itibarıyla bakıldığında, FDI/GSYİH oranının %3,7’den %1,5’e düştüğü, ODI/GSYİH oranının ise %0,2’den %0,4’e yükseldiği görülmektedir.

 

Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler