logo tobb logo tobbetu

TEPAV'da Amerikan Başkanlık Seçimleri ve Olası Sonuçları Değerlendirildi "Washington Institute for Near East Policy" adlı düşünce kuruluşunun Türkiye Projesi Direktörü Soner Çağaptay, Amerikan başkanlık seçiminde yarışan McCain ile Obama'nın karşılaştırmasını yaparak, benzerlik ve farklılık gösterdikleri politika alanlarını sıraladı.
30/10/2008 - Okunma sayısı: 1658 TEPAV, 28 Ekim 2008 tarihinde düzenlediği yuvarlak masa toplantısında, "Washington Institute for Near East Policy" adlı düşünce kuruluşunun Türkiye Projesi Direktörü Soner Çağaptay'ı konuk etti. Çağaptay konuşmasında önümüzdeki dönem Amerikan başkanlık seçiminde yarışan McCain ile Obama'nın karşılaştırmasını yaparak, benzerlik ve farklılık gösterdikleri politika alanlarını sıraladı.

Çağaptay seçim sonuçlarında etkili olabilecek ırk faktörüne özellikle değindi. Amerika'da bazı eyaletlerin geleneksel olarak Demokratik Parti'ye oy verdiklerini, bazılarının geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti'ye oy verdiklerini, bazılarının ise dönem dönem değişik partilere oy verdiklerini anlatan Çağaptay, işte bu son gruptaki Florida, Virginia, Ohio, Pennsylvania gibi eyaletlerin kritik bir önem arzettiğini belirtti. Ayrıca, Amerika'daki seçim sistemine göre, her ne kadar bu eyaletlerde yarış başbaşa gidiyor olsa da bir oy farkıyla bile çoğunluğu kazanan kişinin, o eyaletteki tüm oyları kazandığına dikkati çeken Çağaptay, Bush zamanında da durumun böyle olduğunu, daha az halkoyu almasına rağmen daha önemli eyaletleri kazandığı için Bush'un başkan seçildiğini hatırlattı.

Çağaptay konuşmasının ikinci bölümünde bu seçimlerin Türk-Amerikan ilişkilerine olan etkisini değerlendirdi. Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu nedeniyle hangi aday başkan seçilirse seçilsin ilişkilerde fazla değişiklik beklemediğini belirtti. Eğer Cumhuriyetçi Parti'nin adayı McCain seçilirse, dış politika konularındaki deneyimi, Türkiye konusundaki ilgisi ve bilgisi ve Başkan Yardımcısı Sarah Pailin'in dış politika konularındaki deneyimsizliği göze alındığında, Türkiye'nin de içinde olduğu dış politika konularına muhtemelen McCain'in bakacağını belirtti. Demokrat aday Obama başkan olursa ise, kendisinin muhtemelen sadece Amerika'nın dış politika öncelikler listesinin en üst sıralarında yer alan Irak, İran, Afganistan gibi konularla ilgileneceğinin, Türkiye'nin de içinde olduğu diğer dış politika konularını ise yardımcısı, deneyimli politikacı Biden'a bırakacağının altını çizdi. Bu durumda, Türkiye konusuna gelince Biden ile McCain'in politikalarının karşılaştırılması gerektiğini anlattı. Çağaptay konuşmasının ardından gelen soruları yanıtladı ve yeni Amerikan başkanının Kıbrıs, Irak, İran ve Türkiye'ye yönelik olası politikaları hakkında konuştu.

Haberle ilgili dosyalar

Toplanti Programi

Yazdır

« Tüm Haberler