logo tobb logo tobbetu

Perakendede Stoklar Tükendi, Tedarikçilerden Sipariş Beklentisi Düştü TEPAV Perakende Güven Endeksinin 105. sayısı yayımlandı.  
Haber resmi
02/10/2018 - Okunma sayısı: 3146

 

Perakende güveni, Eylül ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalırken; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1,4 puan arttı. Perakende güveninin geçen aya göre sınırlı azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimindeki düşüş etkili olurken; geçen yıla göre artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimindeki artış ve mevcut stok düzeyindeki düşüş etkili oldu. Mevcut stok düzeyindeki düşüş eylül ayında da devam ederken, önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş beklentisi hem Ağustos 2018 hem Eylül 2017’ye göre azaldı. “Diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörü, Eylül ayında perakende güveninde en çok artış gösteren sektör oldu. AB-28 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye geçen yıla göre AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni geçen aya kıyasla azaldı

Eylül ayında -15,1 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 1,4 puan artarken, geçen aya göre ise 0,5 puan azaldı. TEPE değerinin geçen aya göre azalmasında geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimi göstergesindeki düşüş etkili olurken; geçen yıla göre artışında ise geçtiğimiz 3 ayda işlerin gelişimi göstergesindeki iyileşme ve mevcut stok düzeyindeki düşüş etkili oldu.

 

Yüksek çözünürlüklü infografik için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler