logo tobb logo tobbetu

ABD Tarım Bakanlığı, Ekonomik Araştırma Hizmetleri Ekonomisti Annemarie Kuhns Perakende Gıda Fiyatları Enflasyonunda kullanılan Tahmin Yöntemlerini Ele Aldı  
Haber resmi
09/11/2018 - Okunma sayısı: 2852

 

 

Ankara – Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın (United States Department of Agriculture) Ekonomik Araştırmalar Bölümü Ekonomisti Annemarie Kuhns’un katılımı ve TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın moderatörlüğünde “Perakende Gıda Fiyat Enflasyonu Nasıl Tahmin Edilir? Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Metodolojisi” başlıklı toplantı, 7 Kasım 2018'de TEPAV’da gerçekleştirildi.

Perakende gıda fiyatları enflasyonunun tahmin yöntemlerine odaklanılan toplantıya kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri katılım gösterdi. Bozkurt Aran’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Bozkurt Aran tarımın Türkiye ekonomisi için önemine değinirken, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı olduğuna da dikkat çekti.

Annemarie’nin sunumuyla devam edilen toplantıda, Annemarie gıda fiyatlarının ekonomideki önemine ve özellikle tüketicilerin tüketim sepetlerindeki ağırlığına değinirken, gıda fiyat enflasyonun içeriği ve değer zinciri kapsamındaki belirleyicilerini özetledi. Annemarie, gelecek dönemlerdeki gıda fiyatları enflasyonun nasıl tahmin edildiği konusuna odaklanarak sunumunu sürdürdü.

Annemarie konuşmasında dört farklı tahmin yöntemi kullanarak gıda fiyatları enflasyonunu tahmin ettiklerini aktararak, tahmin yöntemlerinde baz alınan göstergeleri ve spesifik tahmin süreçlerini özetledi. Baz aldıkları yöntemleri devamlı geliştirme çabası içinde olduklarını belirten Annemarie, tahmin yöntemlerinin bir bilim değil sanat olduğuna değinerek sunumunu tamamladı.

Annemarie Kuhns’un sunumuna İngilizce haber üzerinden erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler