logo tobb logo tobbetu

Kyprianou ve Candan TEPAV’da Buluştu  
Haber resmi
24/11/2018 - Okunma sayısı: 3258

 

ANKARA - "Doğu Akdeniz’deki Jeopolitik Gelişmeler ve Kıbrıs” başlıklı toplantı TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde, Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kyprianou ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan’ın katılımı ile 23 Kasım 2018 Cuma günü TEPAV’da gerçekleştirildi.

TEPAV İcra Direktörü Güven Sak’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Sak’ın açılış konuşmasıyla başlandı. Kıbrıs adasının durumuna dikkat çeken Güven Sak şu sözlerle devam etti:

-“Adanın durumu bizim için çok önemli. Bu bölgeye birçok defa seyahat ettim. Fark ettim ki telefonumun çalışmadığı tek yer Güney Kıbrıs. Arkadaşlarla birlikteyken bile telefonunuz çalışmıyorsa garip hissediyorsunuz. İnşallah telefonumuzun da orada çalıştığı noktaya geleceğiz. Ufak adımların atılması ile birlikte bence başarıya ulaşacağız. Bugün bu toplantı bunun için bir adım olacaktır.” dedi ve sözlerini misafirlere katılımları için teşekkür ederek tamamladı.

Toplantının moderetörlüğünü üstlenen Nilgün Arısan Eralp “Bugün adanın her iki tarafından çok saygın konuklarımız var. Kıbrıs‘ın bölgede çok önemli bir konumu var Bölge içindeki gelişmelere baktığımızda adanın etrafındaki gelişmeler önem arz ediyor. Burada bence çok eşsiz bir fırsata nail olacağız. Çok önemli iki konuşmacıyı dinleyeceğiz bizlere bu fırsatı verdikleri için ikisine ve TEPAV’a çok teşekkür ediyoruz.” diyerek sözü Armağan Candan’a bıraktı.

Bir araya gelen iki tarafın yönetişim, AB konuları ve güvenlik alanında açıkları kapatmaya çalıştığını fakat iki tarafın ilerleme göstermekte başarısız olduğunu dile getiren Candan, Kıbrıslı Türklerin gelecekleri konusunda daha fazla netliğe ve güvenceye ihtiyaç duyduklarını iletti. Candan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

-“Kıbrıslı Rumlar referandumu reddetmeseydi federal yapı oluşturulacaktı. Fakat Rumlar hayır demişti.  Bu referanduma girdiğimiz zaman Rumlar bunu destekleyecek mi? desteklemeyecek mi? bilmek istiyoruz. Biz dediğim zaman sadece Kıbrıslıları kastetmiyorum elbette Türkiye, Yunanistan ve diğer tüm aktörlerin Kıbrıs’a yardımcı olması gerekiyor. Bu durum Türkiye ve Yunanistan için avantajdır. Bazı ülkeler Kıbrıs sorununun çözülmesini istemiyorlar. Çünkü bu durumun Türkiye’nin gücünü artıracağını onlarda çok iyi biliyorlar. Bu çerçevede önümüzde iyi bir çağ açılıyor ve hem adadaki insanlar için hem de ada çerçevesindeki insanlar için Kıbrıs sorununa çözüm getirileceğine inanıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sayın Andros Kyprianou sözlerine başlarken öncelikle TEPAV’a davetinden dolayı teşekkürlerini iletti. Dürüst bir şekilde CTP ve AKEL iki temsilcisi olarak bir araya geldiklerini belirten Kyprianou, hem Doğu Akdeniz’deki jeopolitik konumdan hem de Kıbrıs sorunundan bahsedeceğini açıkladı.

Doğu Akdeniz’de jeopolitik rekabetin, atışmanın olduğu bir bölge daha önce görülmemiş tehlikeli bir askerileşmenin söz konusu olduğunu ve Doğu Akdeniz’deki durumda 4 faktörün öne çıktığına aktarırken; “Doğal kaynaklar anlaşma sıkıntısı çıkarmamalı. Ülkenin egemenliğini, bütünlüğünü gözeterek hareket etmeliyiz. AKEL olarak hükümetlerin bunu yapabileceğini düşünüyor ve öneriyoruz. İki taraf için faydalı ve ülkemizin yararına olacak çözümler olmalı.” diyerek sözlerine devam etti.

Türkiye’nin oluşturduğu askeri güvenlikle, Kıbrıslı Türklerin hissettiği güvensizlik olgusunun çözülemeyeceğini ve AKEL için barışın iki tarafın birleşmesi ile olacağına değinirken konuşmasına şu şekilde devam etti:

-“Armağan beye katlıyorum. Uzun bir vakte gerek yok, kısa zamanda çözülebilir. Önce siyasi bir karar alabilmemiz gerekiyor. AKEL olarak bizler tutarlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Crans Montana’da bırakıldığı yerden devam edilmesi gerekiyor.  İki toplumunun liderlerinin de BM Genel Sekreteri’nin çağrısına cevap vermesini destekliyoruz ve ancak bu noktada çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” diyerek Türkiye’nin de desteğinin kendileri için önemli olduğunun altını çizdi.

İki toplumlu bir federasyon yapıp tek egemenliğe, tek uluslararası kişiliğe sahip bir ülke olmanın çocuklar için iyi bir gelecek olacağına değinen Kyprianou; “Kıbrıs her iki tarafında vatanıdır. Adanın üstünde iki tarafta eşit haklara sahiptir. Güçlerimizi birleştirmeliyiz ve geleceğimize yön çizmeliyiz. Barış ve işbirliği için Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak hedefi olmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplantıya katılan misafirlerin sorularının cevaplandığı bölümde ise Hürriyet Daily News yazarı Yusuf Kanlı’nın “Enosis kararı konusunda AKEL’in pişmanlığı var mı?” sorusu üzerine Kyprianou; “Enosis kararı yanlıştı.” dedi.

Armağan Candan ve Andros Kyprianou’nun katılımcılarının tüm sorularını yanıtlamalarının ardından toplantıya son verildi. Toplantı bitiminde birlikte fotoğraf çektiren Kyprianou ve Candan, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bu toplantının iyi bir başlangıç olacağının sinyalini verdi.

 

Cnn Türk televizyonu tarafından yayınlanan röportajı izlemek için tıklayınız.

Sayın Armağan Candan'ın konuşma metni için tıklayınız.

Sayın Andros Kyprianou'nun konuşma metni için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler