logo tobb logo tobbetu

"Sosyal Politika Uygulamalarında Arayışlar: İki AB Destekli Proje Kapsamında Yerel ve Merkez Buluşması" EKOSEP ile İGEP kapsamında düzenlenen konferans sosyal politika alanında hizmet sunan kamu kuruluşlarını bir araya getirdi.
04/02/2009 - Okunma sayısı: 3441

ANKARA - TEPAV'ın konsorsiyum üyesi olarak yönetiminde yer aldığı Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP) ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa İç Göç Entegrasyon Projesi (İGEP) kapsamında düzenlenen konferans 3 Şubat 2009'da TEPAV'da gerçekleştirildi.

Projelerin merkezi kuruluşlar nezdinde tanınmasının sağlanması ve sosyal politika alanında merkez yerel koordinasyonun öneminin vurgulanmasını amaçlayan konferans sosyal politika alanında hizmet sunan kamu kuruluşlarını bir araya getirdi.

EKOSEP ve İGEP

Ülkemizin sosyo-ekonomik alanda yaşamakta olduğu en temel meselelerin arasında köyden kente, doğudan batıya göç olgusu gelmektedir. Gerek kentlerdeki fiziki altyapının yetersiz oluşu, gerekse bürokratik kurumsal yapının göçle gelenlerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet üretmede yetersiz kalışları göçle büyük kentlere gelenler açısından ciddi bir entegrasyon problemi ortaya çıkarmaktadır. Aralık 2007'de başlayan, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Erzurum illerinde yürütülmekte olan "Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP)" , göçle gelenlerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi, bunlara yönelik katılımcı bir sosyal hizmet eylem planı hazırlanması, Belediye ve Valiliklerin insan kaynaklarının ve kurumsal kapasitelerinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca adı geçen illerde doğrudan hizmet sunumuna yönelik 18 adet pilot proje uygulanmaktadır. Benzer bir proje olan İGEP Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa illeri için 2008 yılı Aralık ayında başlamıştır. Her iki proje de WYGI, TEPAV ve TESEV'in de aralarında bulunduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülmektedir.

Adı geçen projeler kapsamında Türkiye'nin yaklaşık %70'ni temsil eden bir kent nüfusuna yönelik olarak; yerel yönetimler, valilikler ve kamu kurumlarının yerel teşkilatları ve STK'ların katılımıyla sosyal hizmet planlaması ve sunumunu kapsayan, daha önce örneği görülmemiş çapta ve derinlikte bir eşgüdüm ve işbirliği modeli oluşturulmaya çalışılmaktadır. Söz konusu modelin başarılı ve kalıcı olması sosyal politika alanında kamu hizmetlerinde bir sıçrama anlamına gelebilecektir. Bu ölçekte bir yenilenme bu alanda faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarının da sürece aktif katılımını ve yönlendirmesini gerektirmektedir.

Bu kapsamda TEPAV'da düzenlenen konferansta göç olgusunun yarattığı çarpık kentleşme ve entegrasyon sorunlarına değinilerek projenin göç alan kentlerdeki kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine yönelik müdahale araçlarından ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlardan bahsedildi ve katılımcı kuruluşların görüşleri alındı.

Konferansı takiben Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa'dan Belediye ve Valilik temsilcileri, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Konsorsiyum temsilcileri ve Teknik Destek Ekibi'nin katılımıyla EKOSEP Projesi'nin 6. Yönlendirme Kurulu Toplantısı gerçekleştirilerek projenin ilerlemesi değerlendirildi.

Yazdır

« Tüm Haberler