logo tobb logo tobbetu

Türkiye'nin Kafkasya Politikası TEPAV'da Tartışıldı TEPAV Direktörü Sak, Türkiye'nin bölgeden geçen taşımacılık ve enerji rotalarından yararlanmak için bölgeyi istikrara kavuşturması gerektiğini ifade etti.
15/04/2009 - Okunma sayısı: 3198

ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin Kafkasya Bölgesi'nden geçen taşımacılık ve enerji rotalarından yararlanmak için bölgeyi istikrara kavuşturması gerektiğini açıkladı.

"Türkiye'nin Kafkasya Politikasında Değişim ve Seçenekler" konulu toplantı dün TEPAV'da yapıldı. Toplantıda konuşan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Türkiye-Ermenistan sınırının 17 yıl önce kapatıldığını ve arzulanan sonuçların elde edilemediğini belirtti. Türkiye'nin 17 yıldır sonuç vermeyen politikalarını değerlendirirken yeni politika araçlarıyla düşünmesi gerektiğini vurgulayan Sak, "Son zamanlarda bölgede değişiklikler olduğu gerçeğini kabullenmeli ve bu gerçekle yüzleşmeliyiz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise konuşmasında, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmemesi ya da sınırı açmamasının Ermenistan'a düşman olduğu için değil, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesinin sonucu olduğunu kaydetti. Bu durumun düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Öymen, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi durumunda Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesine ya da sınırı açmasına kimsenin karşı çıkmadığını söyledi.

TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Mustafa Aydın da, Türkiye'nin bir Kafkas ülkesi olduğunu kaydederek, Türkiye'nin Kafkaslar'ın istikrar içinde olmasını arzu ettiğini belirtti. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle eşit ilişki içinde bulunmasından başka seçeneğinin olmadığını ifade eden Aydın, bölgedeki her türlü değişimin Türkiye'ye yansıdığını söyledi. Aydın, Türkiye'nin bölgedeki istikrarı artırabileceğini, ancak Türkiye'nin politikalarını oluştururken uluslararası koordinasyon konusunda sorun yaşadığını kaydetti.

TEPAV, KAFSAM ( Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi) ve ORSAM (Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda ayrıca, KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) Başkanı Cihan Candemir ve ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat birer konuşma yaptılar.

Etiketler: Kafkasya,

Yazdır

« Tüm Haberler