logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Sak: "Pakistan'ın Kalkınması için Kamu-Özel Ortaklık Modeli ve Özel Sektör Gelişimi Gerekli" Prof. Dr. Guven Sak, Demokratik Pakistan Dostları Grubu Yüksek Düzeyli Bürokratlar Toplantısı'nın açılışında bir konuşma yaptı.
24/08/2009 - Okunma sayısı: 2354 ANKARA- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak Pakistan'ın kalkınması ve uzun vadede istikrara kavuşması için kamu-özel ortaklık modeli ve özel sektör gelişiminin gerekli olduğunu bildirdi.


Pakistan Hükümeti'nin kalkınma girişimlerine destek sağlanması amacıyla, 20 ülke tarafından oluşturulan Demokratik Pakistan Dostları Grubu, Türkiye'nin ev sahipliğinde 24-25 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'da toplandı.

TEPAV Direktörü Sak, Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu Yüksek Düzeyli Bürokratlar toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, kamu sektörünün belirlenmiş özel sektör projelerinde eşit ekonomik katkısının önemini vurguladı. Özellikle sorunlu bölgelerde yatırımın önünün açılması için yatırımın getirdiği risklerin bertaraf edilmesini sağlayacak bir mekanizmanın kurulmasının önemini vurgulayan Sak, bu çerçeve içinde de kamu-özel sektör ortaklık modelinin yatırımlara hız kazandırabilecek önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Sak konuşmasında, bu modelin işler hale getirilmesi için sağlam bir kamu-özel sektör diyalogunun kurulması ön koşul olduğunu belirtirken, bu tip ortamlarda zorunlu oda sisteminin, bu diyalog sisteminin tesis edilmesini sağlayabileceğini belirtti. Pakistan'da yaşanan güvenlik sıkıntısının yatırım ortamını olumsuz etkileyebileceğinin beklendiğini ifade eden Sak, ülkenin genelinde yatırım ortamını düzeltmeye çalışmaktansa, organize sanayi bölgeleri gibi alanlar yaratarak yatırımcıların teşvik edilebileceğini söyledi. Sak, tüm bu gelişmelerin sağlanması için, Pakistan kamu otoritelerinde ve sivil toplum örgütlerinde yatırım ortamını destekleyecek, politikaları tasarlayabilecek kapasitenin geliştirilmesi gerekliliğini de vurguladı.

TEPAV Direktörü Güven Sak etkinlikler çevresinde yapılan işadamları toplantısının da moderatörlüğünü yaptı. Toplantıda konuşan Büyükelçi Nasır Ali Khan, Pakistan'ın en önemli gereksiniminin altyapı sorunlarını aşmak olduğunun altını çizerek, bunun özel sektörün katkısı olmadan çözümlenmesinin zor olduğunu vurguladı. Enerji ve telekom alanlarında, Pakistan'ın özel sektör yatırım iştiraklerini cezp edebilecek bir geçmişi olduğunu belirten Khan, hükümet politikalarının da bu süreçte oynayabileceği olumlu rolün bilincinde olduklarını belirtti.

Türk-Pakistan İşadamları Konseyi Başkanı Ali Irvalı da yaptığı konuşmada, Dünya Bankası referansıyla Pakistan'ın en yüksek kentleşme düzeyine sahip bir Güney Asya ülkesi olduğunu ve gelişen ekonomisiyle yatırımcılar için dinamik bir pazar olduğunun altını çizdi.

Aynı toplantıda söz alan Pakistan'ın rüzgar enerjisi yapılanmasında büyük bir rol oynayan Zorlu Enerji Grubu Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, enerji sektörünün Pakistan'da güçlenerek yeniden yapılanmasının ülkenin ihtiyaçları ile paralelliğini vurguladı.

Karadeniz Holding Grup temsilcisi Nuray Atacık ise enerji üretim gemisi modellerinin Pakistan'ın elektrik sektörü için orta vadede bir çözüm sunabileceğini, ülkenin elektrik sektörüne dair vurguladığı acil ihtiyacın boyutlarına vurgu yaparak açıkladı. Gefco Temsilcisi Zafer Özkök de yaptığı sunumda ulaşım çerçevesinde çok önemli bir geçiş noktası olarak Türkiye'nin oynadığı rolün altını çizerken, Gefco'nun bu bağlamdaki sorunları çözmekte konteyner taşımacılığında attığı adımlardan bahsetti. Türk işadamlarının ardından söz alan Pakistanlı iş adamlarından Arif Habib, Pakistan'da farklı sektörlerde büyük fırsatların yaratılabileceğini anlatırken, Pakistan'da yatırım yapmanın bazı riskleri varmış gibi göründüğüne ama bunların yanıltıcı olduğuna savundu.

Arif Habib Grubun ardından söz alan Zaigham Adil Rizvi ise, Pakistan'daki çelik değirmen tesislerinin Pakistan için gerekliliğini ve bu sektörün doğru ortak yatırımlarla daha farklı noktalara taşınabileceğini vurgulardı.

Dinleyicilerden gelen sorular doğrultusunda yeniden söz alan Büyükelçi Nasır Ali Khan, farklı rekabet destek fonlarının da bu süreçlerde rol alabileceğini belirtti.

Yazdır

« Tüm Haberler