logo tobb logo tobbetu

"Avrupa ile İletişim"in Brüksel Ziyaretini İçeren İkinci Programı Tamamlandı "Avrupa ile İletişim"in Brüksel ziyaretini içeren ikinci programı tamamlandı.
18/09/2005 - Okunma sayısı: 2879 TOBB ve Tepav|Epri'nin Türk medyasının AB konusundaki kapasitesinin güçlendirilmesi ve tarafların ilişkilerini sorunsuz yürütülebilmesi için sağlıklı bir iletişim mekanizmasının geliştirilmesi amacıyla tasarladığı "Avrupa ile İletişim"in Brüksel ziyaretini içeren ikinci programı Eylül 2005'te tamamlandı.

Brüksel programı öncesi Ankara'da (07.09.2005) düzenlenen toplantıda medya kanallarının AB muhabirleri, AB sürecindeki son gelişmeleri değerlendiren uzmanlar ile biraraya geldiler. Açılış konuşmasını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı toplantıda, Tepav|Epri Direktörü Güven Sak "AB yolunda Türkiye'nin içinde bulunduğu dönüşüm sürecini ve özel sektörün rolünü"nü yorumlarken; Ecomod'un CEOsu Ali Bayar "AB Müzakere Sürecini"; ABİG Başkanı Ahmet Sever "Avrupa-Türkiye iletişim stratejisini" anlattı. Ankara Toplantısı'nın ikinci yarısında Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Siyasi İşler ve Basın Enformasyon Müsteşarı Martin Dawson, "Türkiye'nin AB ile son dönem ilişkilerini ve üyelik sürecini" değerlendirdi. IKV Genel Sekreteri Şebnem Karauçak, "Ülke örnekleri ile müzakere sürecinin aşamaları"nı değinirken; ABGS Daire Başkanı Nilgün Arısan Eralp "Türkiye'nin müzakere ne kadar hazır" başlığı altında, Türkiye tarafından önümüzdeki dönemde teknik olarak hangi belgelerin hazırlanması gerektiği konusunda bilgi verdi.

Avrupa ile İletişim II'nin Brüksel programına 20 medya kanalından muhabirler katıldı. Ziyaret önecsi, muhabirlere AB konularında temel bilgileri içeren (AB Kurumları, AB-Türkiye Tarihsel Gelişimi, Avrupa Anayasası) bilgi notları ve kitapcıklar dağıtıldı. 18- 24 Eylül tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilen program temelde Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi'ndeki AB yetkilerle görüşmeleri içeriyordu. Kurumsal temasların dışında diğer bazı görüşmleri içeren program takvimi aşağıdaki gibi gerçekleşti:

Avrupa Komisyonu'ndaki ilk gün görüşmelerde Komisyon Genel Sekreterliği'nden Sylvain Giraud AB kurumlarını ve AB'nin işleyişi konusunda bir sunum yaptı. Rutin gerçekleştirilen AB Press konferansı'nı izleyen Türk gazeteci delegasyonu, Genişlemeden sorumlu AB Komisyoneri Olli Rehn'nin sözcüsü Kristina Nagy'nin Türkiye'nin Avrupa Komisyonu gözündeki değerlendirmesini ve Türkiye'nin üyelik müzakereleri konusundaki görüşlerini aldı. Avrupa Komisyonu Genişleme-DG Bölümünün Türkiye Masasından Riccardo Serri Türkiye için sürecin nasıl gelişeceğini teknik olarak anlatırken, diğer ülkelerin genişlemelerini örnek verdi. JFS-DG Bölümü'nün Göçmenlik ve Sığınma Birimi Başkanı Peter Bosh ve Enformasyon Birimi'nden Pietro Petrucci, Avrupa Birliği'nin JFS (Adalet,Özgürlük,Güvenlik) bölümünün işleyişini ve AB'nin bu konudaki politikaları konusunda bilgilendirdi. Komisyon'da AB yetkileri ile görüştükten sonra AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Daimi Temsilciliği'nde, Basın Müşaviri, Coreper'de tartışılan Türkiye ile ilgili sıcak gelişmeleri aktardı.

Brüksel'deki temasların ikinci gününde görüşmeler yine Avrupa Komisyonu yetkilileri ile gerçekleştirildi. Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finans-DG'den ekonomist Dirk Verbeken "Genişlemenin Ekonomik Etkilerini" ve Türkiye'yi bu anlamada nelerin beklediğini anlattı. Komisyonu'nun Dış İlişkiler Bölümü'nden Heike Gerstbrein genel bir perspektiften AB'nin komşuluk politikasını konusunda grubu bilgilendirdi. Genişleme-DG Bölümü'nün Enformasyon, İletişim ve Kurumlararası İlişkiler Birimi Başkanı Alain Servatie Avrupa ile iletişim stratejisi geliştirmenin öneminin altını çizerken, Tepav'ın "Avrupa ile İletişim" projesine paralel olarak gerçekleştirilen Türkiye'de Komisyonu'nun yürüttüğü projeleri paylaştı. Komisyon'daki son görüşme AB'nin Rekabet Politikasından sorumlu Komisyoner Neelie Kroes'un sözcüsü Jonathan Todd ile gerçekleştririldi. Todd Birliğin rekabet politikasını anlatırken rekabet kurumunun bağımsızlığının garantisine, devlet yardımlarına, şirket birleşmelerine dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller adına görev yapan Ali Yurttagül gazeteci heyete Parlamento'nun işleyişi hakkında bilgi verirken; MEPlerden Vural Öger (SDP) ve Cem Özdemir (Greens) Türk kökenli Alman Parlamenterler olarak Avrupa'nın gözünde Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdi. 18 Eylül 2005 Almanya seçimleri  ve "Kıbrıs" konusuna da yorum getirdiler.Yeşillerden MEP Frithjof Schmidt Türk medya mensuplarına Almanya'daki seçim maratonununda kendi üstlendiği rolu anlattı ve seçim sonuçlarının Türkiye'nin üyelik müzakerelerine olası etkisini değerlendirdi.

Avrupa Ticaret Odaları'nı (Eurochambers) ziyaret eden gazeteci heyete, Genel Sekreter Arnaldo Abruzzini Eurochamber' in işleyişini, faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı. Eurochambers'ın İletişim birimi sorumlusu Tosca Purr gazetecilerin konu ile ilgili sorularına cevap verirken, TOBB'un bünyesinde en çok oda barındıran Eurochambers üyesi olduğunda değindi ve TOBB'un Eurochambers ile ortak olarak gerçekleştirdiği projeleri aktardı.

Brüksel ziyareti sırasında TOBB'un Brüksel ofisinde gerçekleştirilen kokteylde Ankara'dan giden heyet Brüksel'deki Türk gazetecilerle biraraya gelerek fikir alış-verişinde bulunma imkanı sağladı. Kokteyl'e AB kurumlarından görev yapan birkaç kişi ve MEP Cem Özdemir'in yanısıra, Türkiye'nin Brüksel'deki Daimi Temsilciliği, Büyükelçiliği, Dış Ticaret Müsteşarlığın' dan yetkililer de katıldı.

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi' nde yapılan görüşmelerde ilk olarak Ortak Pazar, Üretim ve Tüketim konusunda yetkili Aleksandra Klenke, Ekonomik ve Sosyal Komite'nin işleyişini ve çalışma alanlarını anlattı. Klenke, AB kurumları üzerinde lobi faaliyetlerinin etkinliği dile getirirken, Ekonomik ve Sosyal Komite'nin teknik uzmanlardan oluşan "danışmanlık" rolünün altını çizdi. Komite'nin Dışilişkiler Bölümünde görev yapan Jacques Kemp Türkiye'nin sosyal açıdan üyelik sürecinde hasasiyet göstermesi gereken konulara değindi.

Friends of Europe, Brüksel'deki politika tartışmalarına yeni boyut kazandırmak için değişik görüşlerden Eurokratları, teknokratları, lobi kuruluşlarından ve sivil toplum örgütlerinden temsilcileri aynı platformda buluşturan bir düşünce kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Avrupa ile İletişim II projesi çerçevesinde Brüksel'deki politika tartışmalarına tanıklık etmek ve ileriye dönük iletişim mekanızması oluşturmak için moderatörlüğünü Friends of Europe'un Başkanı Giles Merritt'in yaptığı Are Developed Countries Hitting the Millennium Development Goals? konulu tartışma toplantısına Tepav|Epri ve TOBB temsilcileri ile birlikte gazeteci heyet de katıldı.

Programın son gününde gazeteciler Avrupa Konseyi'nin bilgilendirme ofisinde toplantılara katıldılar. Aidan Feeney, Konsey'in yapısını, AB'nin üyeler arasında ekonomik ve siyasi kararların yerine getirilmesi için koordinasyon görevini yapan ve  temel karar verme kuruluşu olan AB Bakanlar Konseyi'ni; Birlik üyelerinin Dışişleri Bakanları ile gündemdeki konuya göre ilgili Bakanları'nın yer aldığı Avrupa Konseyi'ni; ve üye ülkelerin Birlik nezdindeki Büyükelçiliklerinden oluşan Daimi Temsilciler Komitesi, Coreper'in yapısı ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.  DG E I-Genişleme Bölümü Başkanı Christos Katharios Konsey'in Genişleme sürecindeki oynadığı rolü ve Türkiye'nin gelişmeleme sürecinde takip edeceği prosedürü gazetecilerle paylaştı. Konsey'de AB'nin Ortak Dış ve Güvelik Politikası Temsilcisi Javier Solana'nın sözcüsü olarak görev yapan Cristina Gallach AB'nin Güvenlik ve Savunma Politikası çerçevesinde gerçekleştirdiği üçüncü ülkelerdeki kriz yönetimini ve barış operasyonlarını anlattı.

Avrupa ile İletişim projesi çerçevesinde TOBB ve Tepav|Epri'nin gazetecilere yönelik AB uzmanları ve yetkililerin katılımıyla bildilendirici seminer ve toplantılar gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

Yazdır

« Tüm Haberler