logo tobb logo tobbetu

AB - Karadeniz Bölgesinde AB - Türkiye Enerji Diyaloğu

Bu program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir


Karadeniz’de Enerji için AB-Türkiye Diyaloğu

15 Şubat 2016 – 14 Mayıs 2017

Projede bölgesel işbirliğini ve iletişim ağlarını geliştirerek Türkiye ve AB’de enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin arttırılması ve enerji politikalarına ilişkin karar alma süreçlerinde daha aktif rol alması hedefleniyor. Bunun yanı sıra Karadeniz ve Güney-Doğu Avrupa bölgesindeki paydaşların da katılımıyla ortak enerji güvenliği diyaloğunun geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca proje AB'den bilgi ve deneyim aktarımı için bir çerçeve oluşturuyor.

Planlanan atölye çalışmaları ve saha ziyaretlerinin amaçları:

(i) Enerjide serbestleşme reformu girişiminin farklı boyutlarını izlemek, analiz etmek,

(ii) Enerji sektöründe iyi yönetişimin savunuculuğunu yapmak,

(iii) Enerji KİT'lerinin kurumsal yönetişimini geliştirmek,

(iv) Enerji odaklı bir yaklaşım geliştirerek Türkiye’deki STK'ların kapasitelerini arttıracak öneriler sunmak,

(v) Bölgedeki enerji altyapı yatırımları konusunda diyalog sağlamaktır.

Proje, AB'nin Üçüncü Serbestleşme Paketi ve Enerji Birliği Girişimini, bölgesel ve ulusal düzeyin ötesinde, STK’lar düzeyinde de taşımayı ve bilgi paylaşımını artırmayı öngörüyor.

Enerji konusu, enerji verimliliği ve güvenliği aracılığıyla ekonominin tümü için rekabet gücü açısından merkezi olduğu gibi, AB ile Türkiye arasındaki işbriliğinin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor. Bu nedenle proje kapsamında, aşağıdaki kavramları/sorunları bir arada tartışmaya olanak verecek bir çerçeve yaratılıyor: enerji güvenliği ve enerji bağımlılığı, çevre koruma ve güvenlik, eğitim (günlük kararlarını ve bütçelerini etkileyen temel enerji faktörlerine ilişkin vatandaş farkındalığı), dezavantajlı gruplar arasında enerji yoksulluğu kavramının önemi ve dolayısıyla bir sosyal politika olarak enerji konusu.

Benzer şekilde, proje STK'ların her iki tarafta politika yapma süreçlerine daha aktif katılımını öngördüğünden, gerek STK’lar gerek Türkiye'deki kamu kurumları ve gerekse de AB kurumları arasında daha yapısal bir tartışmayı teşvik ediyor. Bu paralelde yapılan çalışmalar, enerji sektöründeki kamu kuruluşlarına kapasite geliştirme programları sunarak, AB enerji politikalarının ortaya koyduğu önlemlerin yanı sıra enerji konusundaki müktesebatın da aktarılmasına katkı sağlayacaktır.

İhale Kurumu: Merkezi Finans ve İhale Birimi

AB- Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV

Enerji Hibe (CSD - IV/ENE)

Bütçe kalemi: 22.02.01

Referans: CFCU/TR2011/0135.15-02

EuropeAid/136802/ID/ACT/TR