logo tobb logo tobbetu

Küresel Ticarette Neler Oluyor: Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Değerlendirme Notu/ Bozkurt Aran
Haber resmi
24/11/2020 - Viewed 2315 times

 

 

Jakarta’da 15 Kasım tarihinde küresel ticaret bakımından önemli bir anlaşmanın tamamlandığı ve 15 ülke tarafından imzalandığı ilan edilmiştir. ASEAN ülkelerinin (Bruney, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam)   öncülüğünde Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin katılımıyla 2012 yılından bu yana sürdürülen müzakereler nihayet, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (Regional Comprehensive Economic Partneship – RCEP) imzalanması ile sonuçlanmıştır.

Anlaşma, liderlerin sanal olarak bir araya geldikleri bir dijital ortamda imzalanmıştır. Törende konuşan ASEAN Genel Sekreteri,  RCEP Anlaşmasının imzalanmasını tarihi bir olay olarak nitelendirmiş ve ASEAN’ın bu boyutta çoklu bir ticaret anlaşmasının imzalanmasındaki öncü rolünün, bölgesel ve küresel meydan okumalara karşın teyit edildiğini kaydetmiştir.

Anlaşmaya taraf devlet ve hükümet başkanları yayınladıkları Ortak Bildiri’ de, COVID-19 salgınının insanların geçim sıkıntısına yönelik büyük tehdidine rağmen RCEP Anlaşmasını sonuçlandırarak ekonomik kalkınmanın, istihdamın ve bölgesel değer zincirlerinin güçlendirilmesi konularında güçlü bir irade ortaya koyduklarını belirtmişlerdir. Bildiride anlaşma ile “açık, kapsayıcı, kurallara bağlı ticaret ve yatırım düzenlemelerine” bağlı oldukları ifade edilmiştir.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« All News