logo tobb logo tobbetu

ÇİN: Günümüzdeki Yeni Hegemon Güç Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Haber resmi
15/01/2021 - Viewed 3766 times

 

 

Yirminci yüzyılda olağanüstü bir büyüme gerçekleştirmiştir. Çin, dünya nüfusunun %18,47’sini oluşturan 1,4 Milyar insanın yaşadığı ülkedir. Küresel anlamda iki numaralı ekonomik güç, bir numaralı ihracatçıdır. Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinin tamamlanmakta olduğu günümüzde, Çin’in Amerika Birleşik Devletlerine rakip olacağı ve gelişmesini bu tempo ile sürdürmesi halinde uluslararası planda hegemon bir ülke olabileceği savları sıkça tartışılmaya başlanılmıştır.

Bu yazıda Çin’in, küresel düzeni oluşturan “çok taraflı” kurumlar ile ilgili yaklaşımının, dış politikada iddialı uygulamalarının, artan askeri ve ekonomik gücünün, başta ABD ve olmak üzere bölgesel ilişkilerinin ve etkinliğinin 2021 yılında ne şekilde evirilebileceği değerlendirilmeye çalışılacaktır. Bunun yanında, ABD ve Avrupa Birliği’nin Çin’deki değişimi nasıl değerlendirdiği ve bunun Atlantik ilişkilerine nasıl yansıdığı ele alınacaktır. Tabiatıyla insanlık tarihi kadar eski bir medeniyetin bütün unsurlarının bir yazı çerçevesinde özetlenebilmesi mümkün olmadığından, konular sadece birkaç başlıkta ele alınacaktır.

İlk önce çağımızda Çin vatandaşının ve siyasi kurumlarının uluslararası olayları değerlendirmelerinin temelini teşkil eden toplumsal psikolojisinin temel taşlarını açıklamakta yarar bulunmaktadır.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Tags: Çin,

Yazdır

« All News