The articles and opinions on the TEPAV website are solely those of the authors and do not represent the official views of TEPAV.
© TEPAV, all rights reserved unless otherwise stated.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Campus, Section 2, 06560 Söğütözü-Ankara
Phone: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV is a non-profit, non-partisan research institution that contributes to the policy design process through data-driven analysis, adhering to academic ethics and quality without compromise.
Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Dijital teknolojinin küresel ekonomiye ve ticarette sağladığı büyük ivme beraberinde düzenlenmesi gereken bazı yeni konuları da getirmiştir. Bunlar arasında çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunun yeni bir yaklaşım çerçevesinde ele alınarak ivedilik çözümlenmesi gereği sayılabilir. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği arasında ciddi tehditlerin karşılıklı olarak teati edildiği ve transatlantik ilişkilerini de etkileyen bir ortamın hüküm sürdüğü devirde, 5-6 Haziran tarihlerinde Londra’da yapılan ve İngiliz Maliye Bakanı Rushi Sunak’ın başkanlık ettiği G7 Maliye Bakanları toplantısı gerçekleşmiştir. Toplantı sonunda kısaca dijital vergi olarak anılan ve uzun bir süredir gündemi meşgul eden konu hakkında G7 Maliye Bakanları arasında bir uzlaşmanın sağlandığı ilan edilmiştir. Bu önemli bir gelişmedir.
Mutabakat, ABD’nin tutumunda Biden Yönetiminin yaptığı temel bir değişimin sonucunda varılabilen tarihi bir anlaşma olarak nitelendirilmektedir. Gerçekten de G7 Maliye Bakanları arasındaki bu uzlaşının, sonuçta uluslararası planda yeni bir vergi düzenlemesi dönüşmesi halinde, geleneksel vergi anlayışının temelden değişimine neden olabilecek nitelikte bir değişim olarak değerlendirmek olasıdır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.